Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snusk i kök för bröstmjölk

Hanteringen av bröstmjölk på Sundsvalls sjukhus är under all kritik.
Det anser miljökontoret som kräver en rad ändringar.

Annons
Bröstmjölk som förvaras tillsammans med ost och skinka. Dålig pastörisering i ett orent kök. Trasor som luktar illa.
Allt detta är oacceptabelt enligt miljökontoret. Kritiken gäller det lager av bröstmjölk som sjukhuset köper in från nyblivna mammor och som används på avdelning 45 till för tidigt födda barn.
Det är en väldigt känslig grupp patienter. Avdelningen förstår inte att det här är professionell livsmedelshantering, säger Yvonne Sellstedt, miljöinspektör.
Hon blev närmast chockerad när hon klev in i neonatalavdelningens kök och kylförvaring.
Vi har så många anmärkningar att sjukhuset måste bestämma sig. Ska de ha kvar den här hanteringen så måste de ta ett rejält grepp och förändra lokalerna.
I mjölkköken förvaras både den mjölk som sjukhuset köper in och den bröstmjölk som mammor pumpar ur till sitt eget barn. Dessutom den vanliga mat som föräldrar tar med sig till avdelningen.
Nu kräver miljökontoret att de olika varorna i köket skiljs åt.
Mammornas egen mjölk kallas enligt livsmedelslagen för "eget hushåll" och är ingen angelägenhet för miljökontoret. Men den ska noga skiljas från den inköpta bröstmjölken som faller under livsmedelslagens krav.
Avdelningschef Ann Heselius på sjukhuset har tagit kritiken på allvar. I ett brev till sjukhusledningen begär hon att få köpa in helt ny utrustning till mjölkköket, däribland en maskin för pastörisering.
Dessutom ska föräldrarnas egna varor skiljas från den inköpta brösmjölken i olika lokaler.

Mer läsning

Annons