Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrater splittrade om östra Birsta

Anita Bdioui och de övriga socialdemokraterna i miljönämnden vill hejda en kraftig exploatering av östra Birsta. — Det skulle få ekonomiska konsekvenser, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande, K Lennart Andersson (s). Folkpartiet och miljöpartiet vill stoppa planerna helt.

Annons
Miljönämnden avfärdar stadsbyggnadskontorets planförslag för Radiodalen. Istället kräver de en utbyggnad i etapper av det nya handelsområdet öster om motorvägen.
Förslaget skulle i praktiken kunna halvera fastighetsbolaget Norrtornets exploateringsplaner i området.
Vi är inte negativa till en exploatering, men tycker att det här är en så pass stor fråga att det är viktigt att ta ett steg i taget, säger miljönämndens ordförande, Anita Bdioui (s).
Haken med etappförslaget är att en full utbyggnad öster om motorvägen inte kan ske utan hänsyn till konsekvenserna för handeln i andra delar av Sundsvall.
Utfallet av etapp ett styr alltså om det blir någon etapp två. Inga garantier om utbyggnad i full skala med andra ord.
För Norrtornet ställer förslaget stora ekonomiska värden på spel. fastighetsbolaget har nämligen ett avtal med byggbolaget Peab om en marköverlåtelse så fort den nya detaljplanen blivit antagen.
Jag tror att det här förslaget skulle få ekonomiska konsekvenser, om man säger så. Jag har inte läst miljönämndens beslutsunderlag, men tror ändå det blir svårt att göra en sådan här etappindelning, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande, K Lennart Andersson (s).
Han tonar ned motsättningen med partikollegan i miljönämnden. På den punkten är Anita Bdioui mer rättfram:
Här är det fråga om vem man ska ta hänsyn till. Jag tycker vi ska upprätta en plan som är hållbar ur alla aspekter. Jag vet inte vad han menar, men kanske ser han till näringsidkarnas plånbok, säger hon.
Miljöpartiet och folkpartiet säger som enda partier nej tilll en exploatering av Radiodalen.
Miljöpartiets anser att utbyggnaden kommer att göra Sundsvallsborna mer bilberoende, stick i stäv med kommunens övergripande mål. Folkpartiet betonar hotet mot närmiljön.
Folk som har bosatt sig där har gjort det utifrån den boendemiljö som finns där i dag. Och den blir onekligen störd av en sådan här utbyggnad. Att Norrtornet sedan köpt marken ger dem nödvändigtvis inte rätt att exploatera den, säger Lena Almén (fp).
Hon betonar dessutom att Färsta ridcenter på sikt kan tvingas bort från Radiodalen på grund av en exploatering.

Mer läsning

Annons