Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden nobbar vikariestopp – trots jätteunderskott

/

För att underskottet i socialnämnden inte ska bli större än 175 miljoner ska vikaretimmarna begränsas kraftigt.
Men ett vikarestopp är inte aktuellt.
– Jag har bett nämnden att inte införa ett sådant stopp, säger Silvia Sandin Viberg, socialdirektör.

Annons

Läs också: Förslag till besparingar hos socialnämnden.

I september införde barn- och utbildningsnämnden ett vikariestopp, köpstopp och ett anställningsstopp i förvaltningen för att få ordning på underskottet på 15 miljoner.

Ett beslut som fick stor uppmärksamhet och som kritiserats av opposition.

För socialnämnden är ekonomin betydligt värre och här beräknas underskottet bli 175 miljoner. Om nuvarande prognos håller.

– För att klara den så måste kostnaderna kraftigt begränsas, säger Sandin Viberg.

Budskapet på socialnämndens möte var tydligt från hennes sida. För att inte kostnaderna ska växa ytterligare så riktas insatserna för att ta kontroll över vikariesituationen.

– De stora kostnaderna vi har ligger på personal och det år sådant vi kan påverka. Vikariekostnaderna är för höga i dag, det måste vi komma till rätta med. Vi måste klara situationen på befintlig personal, säger Sandin Viberg

Är det aktuellt med ett vikariestopp?

– Jag tror inte vi kan ha ett exakt vikariestopp och det har jag bett politikerna att inte införa. Då blir det ett väldigt fokus på när de reglerna ska undantas. Sedan kräver vår verksamhet att vi har bemanning dygnet och det skulle inte fungera att införa ett totalt stopp.

Hur vill du lösa det?

– Att vi ska vara ytterst restriktiv när det gäller vikarierna. Sedan på längre sikt så måste vi se över vår bemanning där måste fråga oss om ska vi göra allt som vi gör i dag? Oavsett så gäller det att styrningen prioriteras för att verksamheten ska bli effektiv.

Mer läsning

Annons