Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden överklagar serveringsbeslut

/
  • Socialnämnden överklagar förvaltningsrättens beslut om utökat serveringstillstånd för Elite Hotel Knaust under Konsertfesten.

Socialnämnden säger tre – förvaltningsrätten gick med på fyra. Vad tycker kammarrätten? Tvisten om Knausts serveringstillstånd under Konsertfesten fortsätter.

Annons

För två veckor sedan beviljade förvaltningsrätten ett utökat serveringstillstånd till klockan fyra för Elite Hotel Knaust under Konsertfesten, den tredje och fjärde augusti. Nu överklagar socialnämnden till kammarrätten.

– Det är en principiellt viktig fråga – serveringstillstånd av alkohol till klockan fyra är något helt nytt för Sundsvalls kommun, säger Hans Brynielsson, ordförande i Socialnämndens individ- och familjeomsorgsutskott.

Ulrica Widmark-Norberg, hotelldirektör på Elite Hotel Knaust, tycker socialnämndens agerande är beklagigt.

– Sådana principer tror jag inte på. Jag tycker det är jättetråkigt och är uppriktigt förvånad över socialnämndens överklagande. Det handlar ju om speciella omständigheter och en unik händelse som bara varar i två dagar, säger hon.

– Tillstånd till klockan tre räcker inte. Artister och gäster kommer först vid halv två och man behöver mer tid på sig än en dryg timme för att arrangera festen.

Konsertfesten äger rum den tredje och fjärde augusti. Elite Hotel Knaust sökte serveringstillstånd till klockan fyra på natten för efterfest med artister och andra gäster. Ansökan ratades av socialnämnden för att sedan få bifall i förvaltningsrätten – ett beslut som nu överklagas.

Socialnämnden framhåller den nya alkohollagen och dess betoning på att kommuner ska ha egna riktlinjer för vilka serveringstider som gäller.

– I kommunens riktlinjer står det att man kan få utökat serveringstillstånd till senast klockan tre. Vi tycker att förvaltningsrätten borde ha tagit hänsyn till de riktlinjerna, säger Hans Brynielsson.

Vidare menar socialnämnden att förvaltningsrätten tagit för lätt på polismyndighetens yttrande i frågan – att deras synpunkt är att servering efter klockan tre inte ska förekomma då det kan öka risken för alkoholrelaterad brottslighet.

– Vi har haft telefonkontakt med polismyndigheten som tycker att förvaltningsrätten tolkat deras uttalanden lite för lättvindigt, säger Hans Brynielsson.

Ulrica Widmark-Norberg tror däremot att ett utökat tillstånd kan vara ett sätt att reglera alkoholkonsumtionen.

– Folk skulle ändå inte gå och lägga sig – privata fester skulle fortsätta på hotellrum och ute på gatan istället. I och med ett sådant här evenemang kan vi hålla bättre ordning, säger hon.

Mer läsning

Annons