Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialsekreterarna bryter tystnaden och vill skapa framtidstro

/
  • – Jag tror absolut att det går att vända utvecklingen för vi har jättemycket bra erfarenhet och kompetens bland personalen, säger Malin Larsson (S), Socialnämndens ordförande i Sundsvalls kommun, som deltog i en hearing om socialtjänstens framtid.

Socialarbetarnätverket Nu bryter vi tystnaden, Sundsvall, anordnade tillsammans med Mittuniversitetet en hearing om socialtjänstens framtid.
Syftet var att ta fram visioner på hur man kan bryta en ond cirkel och vrida utvecklingen åt rätt håll.

Annons

– Vi hoppas att vi ska få lite framtidstro och lite hopp om att vi ska kunna skapa bättre arbetsvillkor och större möjligheter att hjälpa utsatta barn, unga och vuxna, säger Karin Gustafsson, socialsekreterare i Sundsvall, som även sitter med i nätverket.

Cirka 120 deltagare från länet hade samlats till paneldebatten som hölls på Mittuniversitet. I panelen fanns bland annat företrädare för fackförbunden Vision och Akademikerförbundet SSR, Sveriges Kommuner och Landsting, Mittuniversitetet samt forskare vid Stockholms universitet.

Alla deltagare gav en stor eloge till arrangörerna för deras initiativ.

– Och jag är stolt över att allt fler anställda i människovårdande yrken bryter tystnaden. Utsatta barn, unga och vuxna har ingen stark samlad egen röst. Vi socialarbetare måste hjälpa dem att höras, säger Cecilia Grefve, nationell samordnare för barn och ungdomar, som också hon deltog i paneldebatten.

I Sundsvall har en rapport från Kommunhälsan visat på skarp kritik mot socialtjänstens ledning samtidigt som anställda jobbar under hård tidspress. En undersökning från Novus visar även att sju av tio socialsekreterare funderar på att lämna socialtjänsten.

– Den fråga som socialsekreterarna driver mest är att man måste ha en bättre bemanning så att man får möjlighet att bedriva ett bättre arbete, säger Karin Gustafsson.

I panelen fanns även Malin Larsson (S), Socialnämndens ordförande i Sundsvalls kommun. Hon hoppades att hearingen skulle mynna ut i konkreta förslag på hur man kan gå vidare för att utveckla verksamheten.

– Det tar ju tid att förändra men det är socialsekreterarna som är våra proffs på det här området. De har många bra synpunkter och idéer, men påverkas så klart mycket av lagar och förordningar, säger Larsson.

Socialsekreterarna säger att de skulle behöva mer personal samtidigt som Socialnämnden har ett stort underskott?

– Problemet att vi inte har tillräckligt många som söker tjänsterna. Tjänsterna finns men de är inte tillsatta och det problemet finns över hela landet. För Sundsvalls kommun gäller det att vi blir en bra arbetsgivare. Nu har vi gjort en lönesatsning men sen handlar det även om arbetsmiljö och övriga arbetsvillkor där vi påbörjat ett arbete, säger Larsson.

Mer läsning

Annons