Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen och rättspsyk oeniga om handskanvändning

/
  • De omtvistade tvångshandskarna som kliniken inte längre får använda sig av för att förhindra att patienterna skadar sig själva.

Socialstyrelsen har på nytt besökt och granskat Rättspsykiatriska regionkliniken. Huvudämne var behandlingen av de kvinnor som lider av självskadebeteende. Efter Socialstyrelsens förra besök stoppades användandet av tvångshandskar.

Men kliniken kommer att kämpa för att de ska få införas igen.

Annons

Klinikchef Erik Söderberg beskriver onsdagens möte med Socialstyrelsen som ett "givande och tagande".

Utom på den centrala punkt som gäller vilka tvångsåtgärder som får tillgripas. Kliniken tolkar lagen och de etiska riktlinjerna som att så lindriga tvångsmetoder som möjligt ska användas, till exempel hellre tvångshandskar än bältesläggning. Medan Socialstyrelsen hänvisar till att de handskar som använts inte är godkända.

– Vi tycker inte att vi har gjort något fel. Vi har räddat liv, säger Erik Söderberg.

Och alla patienter med självskadebeteende på kliniken är inte nöjda med förändringen enligt klinikchefen. Flera tycker att det är alldeles gräsligt att kliniken nu tvingas använda så kraftiga repressiva åtgärder som bältesläggning.

– Men vi får försöka gå andra vägar för att få till en förändring så att vi får använda ett mera proportionerligt våld. Vi kommer att vända oss till psykiatriutredaren Jerry Eriksson och andra makthavare. Kanske kan vi då också få dispens, säger Erik Söderberg.

Om kliniken får dispens kommer även frågan om skyddshjälmar att tas upp igen.

Att kritiken från några av de kvinnliga patienterna varit så stark tycker inte Erik Söderberg är konstigt med tanke på att de inte behandlas på kliniken frivilligt.

– Kritik är att betrakta som naturligt när någon vårdas med tvång och i det hänseendet har Socialstyrelsen full förståelse för situationen.

Så hänvisar han till att personer med självskadebeteende har en förhöjd dödsrisk med 15-20 procent, för personer som vårdats på kliniken är motsvarande andel fem procent. Ett resultat som Erik Söderberg tycker tydligt visar att vården som bedrivits varit bra.

Mer läsning

Annons