Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen vill se samordnade insatser för apatiska barn

Asylkommittén i Sundsvall har anmält hur två apatiska barn och deras familjer behandlats.
Socialstyrelsen har kommit fram till att mycket behöver klargöras och diskuteras när det gäller vården.

Annons
En apatisk pojke och hans familj vårdades under fjolåret på Midgårds behandlingshem, vilket inte fungerade bra. Socialstyrelsen menar i det fallet att engagemanget från sjukvården och ansvarsfördelningen kan diskuteras. För stödet var otillräckligt till mamman som mådde väldigt dåligt.
Behandlingshemmet är nu nedlagt.
I båda fallen önskar Socialstyrelsen att det på grund av den komplexa vårduppgiften funnits mer engagemang från sjukvården när det gäller uppföljning och tillsyn. Behandlingsansvariga inom BUP och pediatrik borde också dokumenterat sina överväganden om förtroendet för behandlingshemmen.
Vidare framhåller Socialstyrelsen att bristen på uppföljning och stöd till barn-, familj- och behandlingshem, samordningsproblem liksom en del oklarheter om hemmens kvalitet medverkat till att det har varit brister i omhändertagandet inom öppenvården i de aktuella fallen. Brister som bör rättas till.
Det har heller inte varit tydligt vem som haft ansvaret för olika delar av somatisk och barnpsykiatrisk vård. På hemmen rådde otydlig ansvarsfördelning, på Bogården där det andra barnet vistades var hemsjukvården inte aktiv vid nätverksträffen när patienten skulle skrivas ut. Inte heller var det klart vem som skulle sköta sondmatning.
Sammanfattningsvis efterlyser Socialstyrelsen en nedtecknad vårdplan med tydlig ansvarsfördelning där det också framgår vilka behov föräldrarna har av stöd och avlastning. Likaså är en tydlig samordnande funktion önskvärd. Samt ett större engagemang från BUP och pediatrik. Det konstateras också att stödet i det ena fallet till föräldrarna var otillräckligt.

Mer läsning

Annons