Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialtjänsten rannsakar sig efter barnmisshandel

/
  • Eva Leijon, enhetschef vid socialtjänstens utredargrupp i Sundsvall, bekräftar att en Lex Sarah-anmälan mot den egna verksamheten kan vara aktuell.

Bebisen som kröp ensam bland smuts och flugor – hade omhändertagits förut.
Händelsen, som väckt avsky runt om i Sverige, rubriceras som barnmisshandel.
Nu kan även en Lex Sarah-anmälan mot socialtjänsten i Sundsvall vara aktuell.

Annons

I stället för stöldgods hittade polisen en övergiven ettåring vid en husrannsakan i Bergsåker förra onsdagen. Barnet skrek och var apatiskt, enligt polisen.

I lägenheten, som uppges ha haft en temperatur på omkring 30 grader, fanns även en vanvårdad chihuahua. Den rusades till djursjukhus – men där tvingades veterinär att avliva den.

– Under mina femton år som polis är det första gången en person inte talar om att det finns ett barn som behöver hjälp, sa Henrik Blusi, förundersökningsledare vid polisen till Aftonbladet om barnets mamma som greps misstänkt för inbrott hos Skandiamäklarna.

Frågan som socialtjänsten nu ställer sig är om det inträffade hade behövt gå så långt – ettåringen har tidigare placerats i ett familjehem, men omhändertagandet hävdes.

– Det som har hänt får inte hända. Vi har agerat utifrån gällande lagstiftning och bästa förstånd, men uppenbarligen har det inte fungerat helt fullt ut. Vi behöver naturligtvis göra en översyn och titta på om vi hade kunnat göra något annorlunda, säger Eva Leijon, enhetschef vid socialtjänstens utredargrupp.

Finns det något som ni redan nu ser kan ha brustit?

– Det kan jag inte gå in på.

Socialtjänsten har anmält föräldrarna för att ha vanvårdat barnet. Enligt Eva Leijon kan även en Lex Sarah-anmälan mot den egna verksamheten vara aktuell.

– Det skulle det kunna vara. Vi har inte tagit ställning till det ännu, säger hon.

Enligt Leijon har många barn dåliga hemförhållanden i Sundsvall.

– Jag hoppas och tror att det här är en grov avvikelse. Men vi ser generellt att många barn inte har det bra.

Hon fortsätter:

– Jag kan tycka att socialtjänsten är lite bakbunden. Vi är väldigt beroende av att samarbetet fungerar med polis, förskola och andra medmänniskor som uppmärksammar olika signaler.

Mer läsning

Annons