Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialtjänstens agerande upprör andra kommuner

/
  • Tips på 17 andra kommuner att flytta till fick Lorena och Jacob Smith ta emot på socialtjänsten i Sundsvall.

På kartan som Lorena Smith fick av socialtjänsten i Sundsvall finns 17 kommuner utmärkta. Från Grums i söder till Övertorneå i norr.
ST har varit i kontakt med några av kommunerna och de fördömer starkt Sundsvalls socialtjänst.

Annons

Sorseles social- och ifo-chef blir mycket förvånad.

– Vi har inget avtal med Sundsvall och vi hänvisar inte till andra kommuner. Det här låter som någon som inte vet de gör, säger Matz Jonsson.

– En kommun ska inte flytta problem till en annan kommun, det är en grundprincip. Hjälp ska ges i Sundsvall det är en moralisk och etisk förpliktelse. Så här får man inte göra.

Berit Ekepil Mörtberg är socialchef i Orsa, en annan kommun som finns bland förslagen.

– Varför gör de så? Jag har aldrig hört talas om något liknande. Jag blir jätteupprörd. Det ska absolut inte gå till på det här sättet, det är totalt felaktigt av Sundsvalls kommun.

I den nordligaste utpekade kommunen, Övertorneå. är Carina Ylipuranen stöd- och omsorgschef.

– Jag fattar ingenting. De försöker lämpa över problem på en annan kommun. Det är verkligen inte lämpligt. Det här känns verkligen inte bra, ett mycket märkligt beteende, säger hon.

Inte heller socialutskottets chef i Bräcke har hört talas om något avtal som skulle berättiga Sundsvall att hänvisa hjälpsökande till den kommunen.

– Det låter som att Sundsvall inte vill ha en dyr familj. Jag tycker det är olyckligt. Det låter inte bra att man skjuter över dyra familjer på andra kommuner.

Och i Söderhamn är tongångarna desamma när ansvarig hämtat andan.

– Jag blir bara förvånad. Kommunen har det yttersta ansvaret. Så här får vi inte göra. Jag har aldrig hört talas om något liknande, och vi har inget avtal med Sundsvall, säger Monica Roos, tillförordnad förvaltningschef för omvårdnad.

I Sundsvall är Per-Göran Göransson tillförordnad socialdirektör.

– Det låter lite konstigt, är hans första kommentar och han ber att få återkomma.

Nästa dag kommer förklaringen från handläggaren.

– Hon hade gått ut på nätet på Hem och hyras bostadsmarknad, Där syns det var det finns överskott på bostäder. Hon gjorde det för att hjälpa till, säger han.

Bräcke, Grums, Hagfors, Hofors, Härjedalen, Ljusnarsberg, Malung, Orsa, Sorsele, Söderhamn, Torsby, Vansbro, Vilhelmina, Ånge, Åsele och Övertorneå var de förslagna orterna.

Mer läsning

Annons