Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderberg dåligt informerad om rymlingen

/

Polisens bedömningar om rymlingars eventuella fara för allmänheten bygger helt på uppgifter de får från rättspsyk. Tveksamma uppgifter visar det sig när ST talar med Erik Söderberg, chefsöverläkare på rättspsyk. Dessutom skyller han hela incidenten på vårdarna som var ute med patienten.

Annons
Varför tog det så lång tid innan polisen larmades?
Vårdarna som var i sällskap med honom blev så ivriga och trodde att de själva skulle få fast honom. De jagade både till fots och med bil. Det är emot våra regler och jag kommer att ha enskilda samtal med dem.
Vad har ni för rutiner vid sådana här rymningar?
Det som gäller är att omedelbart ta kontakt med polisen. Personalen har också tydliga instruktioner att inte göra något polisarbete eller utsätta sig själva för fara.
Är det rimligt att en patient i sällskap med två vårdare lyckas avvika från sjukhusområdet?
Det är en fråga om vem som springer fortast.
Kommer ni att göra några förändringar i era rutiner efter det här?
Vi försöker lära något av varje misslyckande. Vi kommer att göra en utvärdering och ser vi att något bör förändras så gör vi det.
Hur ofta rymmer patienter?
I sällskap med vårdare är det mindre än en gång per år. Bland dem som har frigång eller är på permission händer det ett tiotal gånger per år att de inte kommer tillbaks i tid. Ofta har de då köpt en sexpack på snabbköpet och glömt bort tiden. De kommer tillbaks för sent helt enkelt. Några är dock regelrätta rymningar.
Du har sagt att rymlingen inte bedöms farlig för tillfället. I vilken situation kan han tänkas bli farlig?
Om han är narkotikapåverkad. Men jag vill säga att han dömdes redan 2001, men brottet ansågs inte så allvarligt. Han har varit på fri fot i fyra år, tills domen vann laga kraft. Under den tiden har han inte ställt till med något ofog. Under den månad han vårdats hos oss har han också varit ute ett flertal gånger och inte visat några rymningstendenser.
Vi har uppgifter om att han så sent som 2004 dömdes för bland annat misshandel, hot mot tjänsteman och narkotikabrott. Kan inte det kallas för ofog?
Det känner jag inte till. Det borde jag ha fått veta. Konstigt.
På vilken avdelning sitter den här patienten?
Han vårdas på vår missbruksbehandlingsenhet.
Vi har också uppgifter om att han är inne i en knarkpsykos, stämmer det?
Om det vore så skulle han inte vårdas på missbruksbehandlingen.
En liten stund efter intervjun ringer Erik Söderberg upp. Han har hittat en dom i en byrålåda. Samma dom som ST har sett. Något som inte förändrar Erik Söderbergs uppfattning om att patienten skulle vara ofarlig.
Brotten har inte bedömts så allvarliga att de kräver särskild utskrivningsprövning.

Mer läsning

Annons