Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Södra kajen byggs ut 2007

/
  • Om ett par år bör det vara full fart på byggandet längs södra kajen, hoppas stadsarkitekt Anita Edlund.
  • Det finns ett stort intresse för att exploatera södra kajen. Från 2007 kan det arbetet tar fart, hoppas kommunens stadsarkitekt Anita Edlund.

2007 är tanken att Södra kajen ska bebyggas. Det handlar om ett område som ytmässigt är som halva Stenstaden. – Flera aktörer har hört av sig och är intresserade. Som det ser ut kan det bli en mix av kontor, bostäder och affärer, säger stadsarkitekt Anita Edlund.

Annons
Hon har fått ansvaret att hitta en långsiktig lösning för det intressanta området i Inre hamnen.
Till att börja ska det göras en markundersökning, ett arbete som startar de närmaste veckorna. Resultatet väntas vara klart före årsskiftet.
Vi har lärt oss vikten av det från tidigare projekt. Vi måste känna oss trygga att det går att exploatera för rimliga pengar, säger Anita Edlund.
Och området är hett. Flera intressenter har varit i kontakt med stadsbyggnadskontoret för att exploatera det nästan kilometerlånga vattenområdet.
Jag har en lista med en spännande mix av byggnader som kan locka flera människor att komma ner till hamnen. Och då handlar det bara inte om bostäder, säger Anita Edlund.
Ett av företagen först i kön är Skanska, som sedan länge gjort skisser för byggnader i området.
Anita Edlund berättar också att kommunen ska reservera ett område i höjd med Hamnträdgården. Hon ser framför sig en \"spännande\" arkitektonisk lösning för antingen teater, opera, dans eller ett allmänt kulturhus.
Det är en fantastisk plats. Jag tycker det vore synd om vi lovade bort området till något privat ändamål. Då är det bättre att vänta 10-15 år tills vi får en riktigt bra lösning, säger Anita Edlund.
Dessutom planeras att den nya gästhamnen ska öppnas längs södra kajen nästa år. Frågan ägs av kultur- och fritidsförvaltningen.
Det blir nog i blygsam skala till att börja med. Men förhoppningsvis kan det locka fler till Sundsvall sjövägen, säger Anita Edlund.
Längs den övriga delen av kajen: längre österut fram och förbi restaurang Ranchen och den nuvarande golfrangen öppnas också för nya etableringar.
Idag ser det förskräckligt ut där. Folk som varit och köpt hamburgare åker dit och dumpar sitt skräp. Här måste vi ordna så att det städas upp ordentligt, säger Anita Edlund.
Kommunens planarbete startas med att det görs en dispositionsplan för området. Den ska innehålla vad som är klokt när det gäller storlek, volymer och gatuutformningar. På så vis får byggherrarna ett ramverk att utgå ifrån.
Förmodligen blir det därefter flera mindre detaljplaner. Vi får se, det beror på hur intresset ser ut till slut, säger Anita Edlund.

Fakta/Södra kajen
Södra kajen är det område i Sundsvalls hamn som ligger mellan Hamnträdgården och Stuvarvägen och sedan österut till Kolvägens norra sida. Hela området till och med golfrangen i området kommer att omfattas av exploateringen.

Mer läsning

Annons