Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sökes: Stödfamiljer till unga flyktingar

/
  • – Att bli vuxen är en process. De här barnen har skiljts från sina föräldrar när de kanske var 13 eller 14 år, säger Birgitta Krona. Hon är ordförande i Sundsvalls asylkommitté, som nu vädjar om att människor som kan tänka sig att agera stödfamiljer till asylsökande tonåringar ska höra av sig. En del unga kan vara hjälpta av stöttande telefonsamtal, andra kan behöva ett boende.

De är traumatiserade tonåringar som saknar stöd från vuxenvärlden.
Nu vädjar Sundsvalls asylkommitté om hjälp från familjer som kan gå in och stötta de unga ensamma flyktingarna.

Annons
Många av dem skiljdes åt från sina föräldrar när de bara vara i lägre tonåren, ibland under traumatiska former.
Nu har de tillbringat några år som asylsökande i Sverige. Osäkra både på vad som ska hända med dem själva och på vad som har hänt deras familjer.
Asylkommittén har försökt få myndigheterna att hjälpa ungdomarna mer, men bollas därvid mellan socialtjänsten, Migrationsverket, psykvården, överförmyndarnämnden, flyktinghälsovården och skolan.
Myndigheterna säger att de är vuxna. Men det är så uppenbart att de är barn, säger Lotta Meurling, en av dem som engagerat sig.
De här barnen har varit på flykt i cirka fem år. Och det under de viktiga åren i tonåren då man ska hitta sig själv, säger kommitténs ordförande Birgitta Krona.
Nu vädjar de om hjälp från människor som kan tänka sig att fungera som stödfamiljer för ungdomarna.
En del av de unga flyktingarna mår väldigt dåligt. Att behandla deras trauman är ett jobb för psykvården, men ofta räcker inte den hjälp de får där.
Det de verkligen behöver är stöd av människor som vill öppna sina hem och sina hjärtan. Som vill vara medmänniskor, säger Lotta Meurling.
För stödfamiljerna kan det handla om att ringa och höra sig för hur de mår eller bara träffas för att sitta och dricka te och prata. Kanske att ta emot dem under helger och skollov, då de känner sig som mest utsatta. I vissa fall kan de behöva ett boende.
De behöver extra omsorg och omtanke och hjälp att få tillbaka tilliten till vuxenvärlden, säger Birgitta Krona.

Fakta/Ungdomarna som behöver hjälp
- är i övre tonåren.
- har förlorat eller skiljts åt från sina föräldrar och syskon.
- har varit på flykt i flera år.
- bär på trauman.
- har kommit ensamma till Sverige.
- har av migrationsverket ofta bedömts vara vuxna fastän de själva säger att de är under 18 år.

Mer läsning

Annons