Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söktjänsten har koll på dina grannars intressen

/
  • Britta Wohlin, Uno Wohlin, Ola Ögren, Vailett Ögren trivs på Ludvigsbergsvägen och tror att intressena som Hitta.se listar stämmer för området.

Vinprovning, politik eller hockey – på Hitta.se är grannarnas hobbys inga hemligheter.
– Det här är information som kan komma till användning i samband med en flytt, du kan få en fingervisning om vad grannarna i området har för intressen, säger vd:n Alexander Hannerland.

Annons

I den relativt nya funktionen hos söktjänsten Hitta.se kan användarna ta reda på medelinkomst, vanligaste bilarna och olika intressen som råder i olika området.

Informationen kommer från data från Mosaic som är uppbyggt av en kombination av publika datakällor. En snabb sökning på en gata kan ge en fingervisning om vilka som bor på den.

– Det har blivit populärt, vi ser i vår statistik att det är många som använder funktionen. Men vi får också synpunkter från de som tycker att det är lite obehagligt med all information. Där gäller det för oss att informera om att det inte handlar om information på individnivå, säger Alexander Hannerland, vd på Hitta.se.

På Ludvigbergsvägen i Sundsvall finns litteratur, vinprovning, konst och teater bland de dominerande intressena i området enligt sajten. När Sundsvalls Nyheter tog en promenad på gatan för att se om de boende kände igen sig i beskrivningen var det flera som tyckte att det lät korrekt.

– Men det var konstigt att det inte var mer sport. När giffarna spelar match ser man många som går ner mot arenan härifrån, säger Vailett Ögren.

– Det låter som lite snobbigare intressen, haha. Man kan väl inte riktigt kalla det här för gräddhylla, men lite så är det kanske, säger Britta Wohlin.

– Jo, det kan man kalla det, titta bara på lägenhetspriserna. Det är många som sålt husen som flyttat hit, påpekar Vailett Ögren.

Mer läsning

Annons