Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens sista stora säljfest

/
  • Sven-Erik Johansson från Skövde och Göteborg har trappat ner, men efter att i 20 års tid ställt upp sitt stånd på Selånger Marknad gör han i år sin första sommarmarknad för att sälja sina speciella träskulpturer från Bali och Filippinerna just här.
  • Från Kopparberg har Patrik Gustafsson kommit med allehanda prylar, mest prydnadssaker.
  • Statyetterna föreställande en västgötaknalle från förr – beviset för topplaceringarna i knallarnas egen rankning – står uppradade i ett fönster på Selånger IP.

Det bärs och kånkas ur lastbilar, släpvagnar och mer eller mindre vanliga bilutrymmen.
Ställningar monteras, olika former av tak sätts upp. Som skydd för sol, vind och vatten.
Det är torsdag eftermiddag och knallarna börjar fylla fälten runt Selånger IP. På kvällen hägrar en egen surströmmingsfest. Då vill de flesta vara klara, så att fredagen kan ägnas åt finlir, innan öppnandet på eftermiddagen.

Annons

Vi har alltså hunnit till en punkt på sommaren, som i alla fall för mig markerar en slags slutpunkt för lata och lediga semesterdagar.

Efter den här helgen är de allra flesta tillbaka på sina jobb. Och skolorna fylls med både nya och gamla elever. Efter Selånger Marknad ...

Många medelpadingar långt upp i vuxen ålder tycker att marknaden några kilometer väster om stan alltid funnits.

Så är det naturligtvis inte. Men 32 år är en ansenlig ålder, även för en marknad som i jämförelse med exempelvis skånska Kivik och östgötska Skänninge är en ung färsking.

Och det är bara att fråga runt bland knallarna i Selånger så bekräftas bilden av att den här marknaden har "något visst".

– Ja, vi utsågs ju till Sveriges bästa i tio–elva år i följd, sedan slutade man att dela ut pris av det slaget, minns Inge Forslund, i många år så kallad Marknadsgeneral men som numera ser sig som en i ett helt stabsgäng, som tillsammans ska få det att funka i dagarna tre.

– Det skojigaste med den där utmärkelsen vi fick i så många år är att det var knallarna själva som placerade oss i topp. Och det är ju knallarna som gör marknaden (i år runt 300 stycken). Vårt jobb är att se till att vi har så bra spridning som möjligt på de varor och produkter som ska säljas här.

Arrangörsstaben är rutinerad – trots att gamla Selånger SK sedan tidigt 1990-tal numera består av tre olika föreningar: Selånger FK, Selånger SOK och Selånger Bandy.

– Men alliansen lever och genom den och marknaden känner vi gemenskap, säger Inge Forslund.

– Vi ser i alla fall till att vi får ett bra resultat, fyller Peter Zacco från bandyn i.

Karuseller, lotter och tivoli finns förstås också på plats, liksom en förhållandevis stor restaurangyta. Det kommer att spelas en del musik, men till syvende og sidst är det förstås "Vild-Hasses" korvar som gäller, eller remmar, godsaker, chips, ostar och annat smått och gott.

Västmanlänningen Robert Persson har formligen fostrats på Selånger Marknad. I barn- och ungdomsåren som hjälpreda åt sin pappa, numera torghandlare i egen regi.

Och på de utlagda mattorna, som bildar små vägar bland de 300 knallarna, hittar vi också Skelleftebon Torbjörn Sjöstedt, som säljer en mängd olika saker för tio kornor styck.

Något man har svårt att se att någon blir rik på.

– Men vi har annat, litet dyrare saker också, säger han med ett leende.

Större och varmare saker salutför Michael Öberg från Älvsbyn. Fällar för mörka och kalla vinterkvällar eller jackor och västar som får en att tänka mer på hösten än sista sommarrycket.

– Mitt första besök här i Selånger och visst kan det se varmt ut, men så har det ju varit nästan hela sommaren, så jag hoppas mycket på den här marknaden, säger Öberg, som också gläds åt att träffa en nyfunnen flickvän i Sundsvall det här veckoslutet.

En bit därifrån jag till inför firmanamnet: Allas sko- och nycklar ... någonting. Och visst är det Alf Hansson från mitt gamla Ljusdal som står där och hänger upp saker. Årets nyhet är en slags "kånkenliknande" läderrygga anpassad för bag-in-box-vin.

Mmmm, snyggt och kul och bra idé.

På väg ut är däremot konsten i trä, skulpturer, masker och liknande, från Indonesien och Filippinerna.

– Modet växlar även i vår bransch och de här sakerna var som populärast för ett antal år sedan, säger Sven-Erik Johansson från Göteborg försiktigt.

Resultatet kommer på söndag.

Mer läsning