Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarkollo utan mörka tankar

/

I sommar anordnar kommunen kollo för barn i asylsökande familjer. De får paddla kanot, leka och bada. — Barnen skulle inte hitta på något att göra annars, säger arbetsledare Johan Karlsson.

Annons
Solen skiner över Fagerdal. Skrattande och lekande barn springer in och ut ur den röda baracken. På gräsmattan spelas det krocket, kubb, hoppas hopprep och rockas rockring. Det är en näst intill idyllisk bild.
Den som har väntat längst har väntat i fem år. Det är en stor psykisk påfrestning. Vi vill få dem att tänka på någon annat, säger Johan Karlsson.
Det är Socialtjänsten och föreningen Zadaka som anordnar kollot som håller på hela sommaren. Här ska det lekas och inte pratas om allvarliga saker.
De flesta har någon sjuk i familjen och de är inne hela tiden. Här får de koppla av och det syns att de känner sig som hemma. De är fria här, säger Sultana Ramadani som sommarjobbar på kollot.
Förutom svenska pratar hon romani och serbiska och kan göra sig förstådd med de yngre som ännu inte lärt sig svenska.
Ahmed Nizami är en av deltagarna. Han trivs bra med den svenska värmen.
Det är skönare somrar här i än i Afghanistan. Där är det så varmt, säger han.
Han är tretton år och har varit i Sverige i fem månader men har redan hunnit ramla med cykeln två gånger. På armbågarna sitter blå plåster och han haltar fram. Förutom att cykla har han tränat mycket på svenskan.
Jag läser svenska böcker och är inne på Internet. Nu läser jag Tolstoj, fast jag förstår inte allt, säger han.
Det är tack vare att han pratar så mycket som han lärt sig språket så snabbt, säger han. Trots att orden är få lyckas han få fram vad han vill säga. Framför honom rockar fyraåriga Erkan Berisa som en riktig tonårsstjärna. Hans små höfter knycker så att den färgglada plastringen virvlar runt hans kropp.
De flesta på kollot kan svenska men de som inte har varit i Sverige så länge tränar fortfarande för att lära sig. De yngre pratar ofta sitt eget språk med syskonen.
Det är synd att inte asylsökande barn blandas med svenska, säger Sultana Ramadani.

Mer läsning

Annons