Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söndagsarbete räddar skolmaten

Kommunen vill införa ett nytt system för kyld mat till skolor och äldreboenden.
Men den kylda maten håller sig inte från tillagning på fredag till skollunch på måndag.
Lösningen kan bli arbete på söndagar.

Annons
En ny måltidspolicy ska slå fast hur den kommunala maten ska lagas i framtiden och vem som ska göra vad i mathanteringen.
Bland förslagen finns en ny dyrare metod med kyld mat. Maten ska hålla åtta grader från tillagning i storkök till snabb uppvärmning före serveringen i skolan. Varmhållningstiden blir kortare och kvaliten på maten bättre än i dag.
Men metoden ställer till problem med skolmaten på måndagar.
Den kylda maten håller sig bara två dagar efter tillagning, alltså inte från fredag till måndag.
Lösningen på dilemmat kan bli att de anställda får arbeta på söndagar med att laga måndagens skolmat.
Andra alternativ är att laga maten på fredag och kyla den kraftigt med den så kallade cook-chillmetod, som används i dag. Men då riskerar kvaliten att sjunka eftersom det krävs längre tid för uppvärmning och varmhållning.
Måndagsmaten är bara en nöt att knäcka i samband med den nya måltidspolicyn. Det stora problemet är om dagens delade organisation mellan skolan och Sundsvalls kök ska behållas eller om Sundsvalls kök ska ta över hela mathanteringen.
Det senaste förslaget till finansutskottet på tisdag, är att kommunfullmäktige bara ska besluta om en övergripande policy. Den praktiska utformningen överlämnas till de politiska nämnderna.


Mer läsning

Annons