Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sossar vägrar svara på enkätfrågor

/
  • Sundvalls kommunalråd Peder Björk (S) var en av åtta socialdemokrater som vägrade att svara på ST:s enkätfrågor. Exempel på andra partikamrater som gjorde samma sak är Bodil Hansson, Lena Österlund, Åsa Ulander och Niklas Säwén.

Mer än var femte socialdemokrat i kommunfullmäktige i Sundsvall ville inte svara på frågor i ST:s politikerenkät.
– Oftast är det komplexa frågor och då behöver man få möjlighet att utveckla svaren i stället för att bara svara ja eller nej, säger Peder Björk (S), kommunalråd.

Annons

ST ställde sex frågor till 77 ledamöter eller ersättare i kommunfullmäktige där svarsalternativen var ja, nej eller vet inte/kan inte svara.

Tio folkvalda ville inte delta i enkäten: en moderat, en sverigedemokrat och åtta socialdemokrater. Några av dem var Peder Björk, Bodil Hansson, Lena Österlund, Åsa Ulander och Niklas Säwén.

– Det handlar inte om frågorna i sig utan om formen. Jag är väldigt försiktig att svara på enkätfrågor eftersom svaren oftast blir tämligen förenklade, säger Peder Björk.

Men handlar inte politik om att ta beslut även om det är svårt?

– Jo, absolut. Men det är sällan som det finns ett ja- eller nej-svar när vi fattar beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, säger Björk.

För att ändå få svar låter vi därför Sundsvalls kommunalråd utveckla svaren i våra enkätfrågor.

Har länet råd med Sollefteå sjukhus som ett fullvärdigt akutsjukhus?

– Det viktigaste är att alla invånare i Västernorrland har tillgång till en bra hälso- och sjukvård. Där är bedömningen att vi behöver tre sjukhus i länet.

Vill du ha ett eller två körfält genom stan på gamla E4?

– När vi ska göra om gamla E4 genom Sundsvall finns det två viktiga saker. Det ena är att vi på ett bra sätt kan bygga ihop staden med vattnet och då behöver vi anpassa E4. Den andra sidan är att vi måste säkerställa att den väg som vi har kvar klarar av den trafik som vi har framöver. Därför går det inte att säga om vi ska ha ett eller två körfält, utan det får det fortsätta arbetet med E4 utvisa.

Ger kommunen för mycket sponsring till elitidrotten?

– Dagens nivå är tämligen rimlig, men den måste också prövas över tid. Det här är inte hugget i sten för framtiden.

Vill du ha ett maxtak per månad för broavgiften?

– Jag skulle för egen del gärna se att det fanns någon form av maxtak, men den frågan äger inte kommunen utan Trafikverket.

Skulle du vilja höja bensinskatten?

– Inte utöver de höjningar som redan är föreslagna. I framtiden kan det finnas ett behov av att förändra skatten när vi ska försöka växla ut de fossila bränslena.

Har du blivit hotad eller utsatt för hot som politiker?

– För egen del väljer jag att inte svara. Jag kommenterar aldrig det när det gäller min egen person. Men jag kan konstatera att Sundsvall generellt sett är relativt förskonat från detta jämfört med hur jag hör att det är i andra delar av landet.

Mer läsning

Annons