Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sossarna sågar förslagen

Socialdemokraterna sågar den moderata rapporten.
– Ställer man till det så att människor får mindre pengar att leva på så finns det förstås mer att skicka till kommunerna i statsbidrag, konstaterar kommunalrådet Ewa Back (s)

Annons
Det sätt som moderaterna tänker öka statsbidragen på håller inte, enligt Back.
Jag befarar att de här pengarna får gå till ökade socialbidragskostnader eftersom både familjer och arbetslösa får ännu större påfrestningar. De sociala kostnaderna kommer att öka för kommunerna, säger Ewa Back.
Den ideologiska skillnaden är tydlig mellan socialdemokraterna och moderaterna. S vill ha starka offentliga försäkringar, moderaterna vill sänka skatter och ge mer pengar i plånboken.
Det finns ingen forskning som visar att svensk ersättningsnivå i sjukpenning och a-kassa gör att folk är mindre angelägna att komma tillbaka i arbete. Det finns heller inget som tyder på att arbetslösa i Sverige är sämre på att söka jobb än andra. Det är snarare tvärtom, säger Ewa Back.
Hon vill också veta hur moderaterna ska finansiera det tapp i pengar som uppstår om kommunen sänker avkastningskraven på de kommunala bolagen, som Magnus Sjödin krävt.
Jag ställde frågan fem gånger under fullmäktige i måndags, men fick inget svar. Jag tolkar det som att moderaterna vill göra ytterligare besparingar. Betyder det att de vill stänga Sporthallen? undrar Ewa Back.

Mer läsning

Annons