Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande fynd i skogen

Nya fornlämningar har hittats i Njurundas skogar. Bland annat resterna av en förhistorisk bondgård som är minst 1000 år gammal.
— Det är oerhört fascinerande, säger Lennart Forsberg, kulturmiljövårdare hos Skogsvårdsstyrelsen.

Annons
Gravrösen från bronsåldern, gamla fångstgropar som kan vara 6 000 år gamla och resterna av drygt 500 kolmilor. Skogsvårdsstyrelsen inventering av skogarna i Njurunda socken har gett häpnadsväckande resultat.
Nu hoppas jag att lokalbefolkning kan hjälpa till att ta fram historierna bakom lämningarna. Det är ett livsverk att göra det ensam, säger Lennart Forsberg.
Över 1000 lämningar har hittats i området och nu kvarstår det omfattande arbetet med att granska alla och samla dem i skogsvårdsstyrelsens databas för kulturlämningar.
Det är viktigt eftersom vi enligt lag ska ta hänsyn till kultur- och fornlämningar vid till exempel avverkningar. För att göra det måste vi veta var de finns. Samtidigt är det ett gigantiskt folkbildningsprojekt eftersom vi kan lära mycket av det som hittats, säger Lennart Forsberg.
Nästan hälften av alla fynd Njurundatrakten är rester efter kolmilor.
Men vi har också hittat fornlämningar, bland annat en förhistorisk bondgård. Det är oerhört fascinerande att tänka sig att människor lagt ner hela sitt livskapital på den platsen och verkat där. Det är vår egen historia det handlar om, säger Lennart Forsberg.
Utifrån de fragment som hittats går det att lära sig en del om hur tidigare generationer byggt upp sina samhälle och hur människorna organiserade sig för över 1000 år sedan.
Skogsvårdsstyrelsen kommer att fortsätta projektet genom att försöka göra lämningarna mer tillgängliga.
Vi ska sätta upp skyltar och röja upp runt dem. Vi ska också ha fältvandringar för att öka kunskapen om och förståelsen för kulturarv i skogen, säger Lennart Forsberg.

Mer läsning

Annons