Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparförslag hårt slag mot hemtjänsten

/
  • Undersköterskan Yvonne Jonsson och verksamhetschefen Elisabeth Sjölander tycker att sparförslaget är orimligt.

100-tals jobb på hemtjänsten är hotade.
Det hävdar de privata hemtjänstföretagen.
– Vi är väldigt oroliga och frågan är om vi överhuvudtaget kan vara kvar i Sundsvall, säger Karin Thalén på HSB Omsorg.

Annons

HSB Omsorg är moderbolaget HSB:s eget hemtjänstföretag och finns i flera olika svenska städer. I Sundsvall är HSB Omsorg det största av en handfull privata företag som driver hemtjänst på uppdrag av kommunen.

– Vi har funnits i stan sedan oktober 2012 och har nu 110 anställda, 80 fast anställda och 30 timanställda, som betjänar 175 hemtjänstkunder, säger vd Karin Thalén.

I onsdags sammanträdde politikerna i socialnämnden i Sundsvall och diskuterade ett förslag om att sänka ersättningen som betalas ut till de företag som driver hemtjänst i kommunens regi. Förslaget skulle bland annat innebära att de privata hemtjänstföretagen ska få betalt för färre timmar hos varje åldring de besöker.

Läs också: Kommunen vill spara 45 miljoner på hemtjänsten

Läs också: Nytt chockbesked för kommunen

Om förslaget realiseras kan det slå hårt mot HSB Omsorg och övriga privata företag som driver hemtjänst i stan, enligt Karin Thalén. De ekonomiska marginalerna är inte stora och förslaget skulle kunna betyda rejält sänkta inkomster, och att privata utförare som HSB Omsorg skulle tvingas fly Sundsvall.

– Det är en stor oro. Om vi tvingas lägga ned verksamheten i Sundsvall skulle det vara ett dråpslag mot alla kunder och mot personalen som skulle förlora jobben.

Företaget har tidigare haft ett bra samarbete med kommunen och hoppas att förslaget inte blir verklighet. Man vill kunna vara kvar och utveckla verksamheten i Sundsvall.

– Första året gick vi med en miljon i förlust eftersom det tar tid att komma igång, göra sig ett namn och locka till sig kunder. Nu går verksamheten bra, och då kommer det här, säger Karin Thalén.

Även hemtjänstpersonalen är orolig, både för sin egen skull och för åldringarna. På torsdag hade HSB Omsorg ett möte med de anställda på grund av sparförslaget.

– Det är klart att vi är oroliga. Det känner vi allihop, säger undersköterskan Yvonne Jonsson.

– Vi har viss förståelse för att kommunen måste spara men det här förslaget är ju helt orimligt, säger Elisabeth Sjölander, HSB Omsorgs verksamhetschef i Sundsvall.

Mer läsning