Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelmansstämma i Indal

/
  • Far och son spelar tillsammans. Per Jernberg och Andreas Jernberg tillhör en släkt med många spelemän.
  • Tore Edström, Sundsvalls dragspelsgille, hoppas att fler unga ska börja spela dragspel i framtiden.
  • Anna-Lisa Simonsson tog en paus från tunnbrödbaket och satte sig på trappan för att njuta av musiken och utsiken en stund.
  • Far och son spelar tillsammans. Per Jernberg och Andreas Jernberg från Parteboda, Ånge, tillhör en släkt med många spelemän.
  • —Det är ungefär lika många besökare som det brukar vara, säger Alvar Simonsson och Arne Lindhal.
  • 12-åriga Matilda Persson från Hudiksvall tycker att det roligaste med spelmansstämmor är att spela tillsammans med farfar Åke Persson.

Det spelas i vart hörn på hembygdsgårdens mark. Fiolspel möter dragspelsmusik och alla får vara med. Spelmansstämman i Indal lockade många besökare i helgen.

Annons
Det spelas i vart hörn på hembygdsgårdens mark. Fiolspel möter dragspelsmusik och alla får vara med. Spelmansstämman i Indal lockade många besökare i helgen.
Mycket hänger förståss på vädret. Nu har vi över 300 inlösta, säger Alvar Simonsson och Arne Lindhal.
De sitter under ett blått parasoll vid entrén. Framför sig har de förutom en fantastisk utsikt över Indalsälven också en mängd husvagnar.
Vi kommer från Hudiksvall och bor i husvagn här nu i helgen, säger Matilda Persson, 12 år.
Hon är på spelmansstämman i Indal för första gången.
Fast jag har varit på andra spelmansstämmor förut också. Det är bra här, det roligast är att spela med farfar och de andra, säger Matilda Persson.
Medan musikerna spelar sitter åhörarna runt om hembygdsgården och lyssnar, fikar och njuter av solen. Vid bagarstugan är det full fart, tunnbrödet säljs rykande färskt allt eftersom det är färdigt.
Jag tror man skulle kunna baka hur mycket som helst, det går alltid åt, säger Anna-Lisa Simonsson.
Hon passar på att ta en liten paus från baket och tittar då till barnbarnet Sanna som placerats utanför bagarstugan för att sälja brödet.
Fast hon kan baka hon också. Jag vill gärna att de yngre ska få lära sig, man vill ju att det här ska fortsätta, säger Anna-Lisa Simonsson.
De är fyra stycken som bakar, gänget har bakat tillsammans på Indals spelmansstämmor under många år.
Jag tycker nog att vi är ett väl inarbetat gäng. Visst är det jobbigt med värmen men det är ju väldigt kul också, säger Anna-Lisa Simonsson.
Sundsvalls dragspelsgille är på plats och Tore Edström berättar att de hoppas att fler yngre ska börja spela dragspel.
Nu är vi tolv stycken i Sundsvalls dragspelsgille men de flesta av oss är över 70 år så vi väntar på ett lyft, säger Tore Edström.

Mer läsning

Annons