Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spontanköpte tomt och byggde nytt

/

De var i 25-årsåldern och hade aldrig gått på en husvisning.
Men när tomten i Sidsjön dök upp av en slump bestämde sig Jonny och Linda på bara en timme.
– Det är mer jobb än man tror att bygga nytt, säger Jonny Johansson.

Annons

Paret hade inte ens börjat titta på hus när de för två år sedan fick ett samtal från en vän som undrade om de var intresserade av en tomt i Böleområdet i Sidsjön. Men de var tvungna att bestämma sig på bara någon timme.

– Jag hade nog 23 missade samtal på min telefon. Till slut kom min rektor in och sa att Jonny sökte mig, säger Linda Jonsson.

Hon hade precis fått sitt första fasta lärarjobb och Jonny var student. De kunde med andra ord inte få något banklån för husbygge just då. Men de ville ändå inte missa chansen och bestämde sig för att köpa tomten.

– Det var väldigt vågat kan man tycka. Det var många sömnlösa nätter, säger Linda.

Ett år efter tomtköpet fick Jonny jobb på SCA och nästa dag ringde paret till Smålandsvillan och beställde en husmodell. Sedan gick det snabbt. På bara 25 veckor stod huset på plats.

– Vi har alltid gillat det här området och det har känts rätt, säger Linda.

Trots att resningen av huset gick snabbt har det ändå blivit mycket jobb, menar Jonny och Linda. Bland annat strulade det med bygglovet för garaget och paret fick först inte den placering de önskade.

Därför var de tvungna att "köpa till" en angränsande tomtsnutt och beställa en lastbil med fyllnadsmassa för att höja tomten.

– Det har varit många samtal till och från kommunen. Men efter många om och men blev bygglovet beviljat, säger Jonny och Linda.

Paret köpte huset nyckelfärdigt. Men det betyder inte att man kan luta sig tillbaka och vänta på att få nyckeln i handen.

– Jag önskar att jag hade läst på lite mer vad det innebär. Det är ändå mycket med tomten man måste fixa själv, till exempel höjder, fyllnadsmassor och dräneringsrör, säger Jonny.

Nu har de bott i huset i drygt ett halvår. När den oinredda övervåningen blir klar kommer huset ha en totalarea på 195 kvadratmeter. Att köpa oinredd övervåning är ett vanligt sätt att ta kostnaderna för husbygget i etapper.

Men först blir det garagebygge och trädgårdsfix i sommar. Jonny och Linda konstaterar krasst att man inte hinner allt man vill det första året.

– Se det som ett långt – men roligt – projekt. Men man kan inte ha en perfekt gräsmatta på en gång, säger Jonny.

Mer läsning

Annons