Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sporthallen går med jätteförlust

Sporthallen blev en riktig gökunge i boet för det kommunala bolaget Gärdehov. Anläggningen går nämligen back med närmare 40 miljoner kronor under två år. Förlusten täcks med pengar från bostadsbolaget Mitthem.

Annons
Det var i november 2003 som Gärdehov AB blev ny ägare till Sporthallen i Sundsvall efter beslut av politikerna i kommunfullmäktige.
Tidigare hade fastighetskontoret ägt hallen och kultur och fritid svarat för driften av anläggningen.
Nu har Gärdehov tagit över båda uppgifterna.
I dag kan Åke Norberg vd för Gärdehov, summera den första tiden och han är inte glad.
Det här är inte muntert. Sporthallen har alltid kostat mycket pengar, men i bolagsform blir det väldigt tydligt, säger han.

Förlusterna ökar
Syftet med att föra över hallen till Gärdehov var just att minska underskottet. Den kommersiella sidan av anläggningen skulle utvecklas bättre som bolag.
Men hittills har det gått åt andra hållet. Sporthallens förluster har ökat kraftigt.
År 2002 var det sista hela året då kommunens förvaltning skötte Sporthallen. Då var underskottet 12,8 miljoner kronor. Pengar som kommunen sköt till av skattemedel.
2004 gick hallen back med hela 22,0 miljoner kronor. En orsak är enligt Åke Norberg att Gärdehov byggt om Sporthallen för fyra till fem miljoner kronor.
Vi har gjort en del för säkerheten, vi har minskat energiförbrukningen och bytt ut giftig fogmassa i fönstren, säger Åke Norberg.
2005 väntas underskottet för hallen bli 17 miljoner kronor. Åke Norberg förklarar att bolaget inte har en chans att få ekonomin att gå ihop, så länge man inte får bestämma avgifterna i Sporthallen.
Det är kultur och fritid som bestämmer taxorna. Deras nivå har ingen relevans alls mot de kostnader vi har, säger han.

Äventyrsbad hoppet
Gärdehov kan göra små förändringar som att höja badavgiften för privatpersoner eller kräva idrottsföreningar på serveringsavgift (se artikel intill). Men det enda riktiga hoppet om en bättre ekonomi är ett kommande äventyrsbad. Det kan dock stå klart tidigast i slutet av 2007.
Fram till dess går moderbolaget Stadsbacken in och täcker bolagets förluster. Vinster från andra kommunala bolag som Mitthem och Sundsvall Energi till Gärdehov AB som hålls flytande genom dessa koncernbidrag.
Åke Norberg tycker ändå att bolagiseringen var riktig.
Nu belastar vi i alla fall inte den kommunala ekonomin när vi måste göra något åt Sporthallen, säger han.

Mer läsning

Annons