Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPRF Ånge får tips för en tryggare vardag

/

Annons

Ordföranden ­Olle Wikman hälsade välkommen och inbjöd till förslag om aktiviteter i kommande års verksamhet. Förbundsinfo: Göran Jonsson från vår avdelning har blivit ledamot i förbundsstyrelsen. Medlemsregistret tas över för egen drift. Överex av SPRF-tidningen kan beställas för spridning. Nytt utbildningsmaterial för KPR och LPR. Projekten ”Tryggare ekonomi på äldre dar”, ”Säkerhet i vardagen” och ”Våld i nära relationer”.

Olle fortsatte med rapport från styrelsens senaste möte.­ Vi har 442 medlemmar. Uppmaning från förbundet att värva medlemmar.

I boule-DM blev Sundsvall bäst i nästan allt. Nästa år kan vi delta med tre lag. Hoppas på ett eget klubbmästerskap i juli. Line­dansen har haft 10-årsjubileum och ska uppträda nästa medlemsmöte. Förslag från publiken lämnades att ha DJ i stället för orkester vid några danser. Styrelsen ska ta till sig detta i verksamhetsplaneringen.

Irene Henriksson informerade sedan om resor. Tre olika resor har ställts in på senare tid på grund av för få anmälda, endast resa till konsert i Järvsö 9 augusti med Björn Skift blev av.

Irene presenterade tre olika alternativ på julkonsert/shower i Sundsvall, där medlemmarna fick skriva upp sitt intresse. Störst intresse blev det för Christmas Night med Magnus Carlsson, Jessica Andersson och Pernilla Andersson 29 november i Tonhallen. Pro Torpshammar åker 2426 november till Tallin på julmarknad.

Brandbefäl Lennart Berggren informerade sedan om säkerhetskampanjen Peppar, Peppar som handlar om säkerhet i vardagen för äldre. Den startade redan 2010 och ska göras i kommunens ­regi. Han inledde med att dela ut kampanjmaterial från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och ­beredskap.

Lennart tog flera statistiska exempel. För äldre är det oroväckande siffror om ­skador med dödlig utgång. Trafikskador är en petitess jämförelsevis. I bränder dör fler äldre än yngre.

Positivt med färre dödliga fallolyckor i Ånge enligt Dagbladet. Jämtland ligger högt. År 2012 omkom 2059 personer i olyckor i landet, ungefär lika många av vardera könet. Många äldre i landet, nästan två miljoner svenskar är 65 år och äldre och en halv miljon är 80 år och äldre. Oftast bålen och uppåt som skadas. 20122014 i snitt 71 dödsfall bland männen och 39 för kvinnor.

Lennart gick sedan in på praktiska saker att tänka på för att undvika olycksfall i hemmet. Mattor, sladdar och foppatofflor är risk­moment. Halkskydd under mattan kan vara bra. Att ha något på fötterna som inte glider lätt så att man lyfter på foten är bra. Bra belysning är viktigt.

Mediciner försvagar och kan åsamka yrsel, som kan göra att man faller.

Brandrisken ökar framåt vintern och julen med tända ljus. En komihåg­lapp på ytter­dörren att släcka ljusen är bra. Kolla att brand­varnaren och brandsläckaren fungerar. Man bör lyfta brandsläckaren och skaka om då och då för att göra pulvret poröst igen. Öppnad släckare är förverkad. Kör då slut på den. Vänd på den och få ut allt i slangen och fyll ­sedan på. Det finns två killar på orten, Pelle Eriksson och Mats Fhanér, som kan hjälpa till. Se upp med slitna sladdar. Tv:n är en dammsamlare och ska ha fri luftväg runt sig. Elapparater bör ej vara inkopplade när de ­inte används. Rök aldrig i sängen.

Brottsligheten mot gamla växer. Våldsbrott mot gamla är något nytt. Annorlunda värld i dag mot tidigare.

Lämna aldrig ut bankgiro om du inte är säker på vad det ska användas till. Håll balkongdörrar stängda.

Vi har fått ett hårdare samhälle och måste anpassa oss till detta.

Olle Wikman tackade Lennart och rekommenderade att träna på att stå på ett ben, vilket ger bättre balans, och därmed var medlemsmötet slut.

Mer läsning

Annons