Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spriten flödar in på Tullens hemliga spritlager

/
  • I två containrarna förvarar tullen den beslagtagna internetspriten. I nuläget rör det sig om sammanlagt 35 lastpallar.
  • Tusentals liter sprit, vin och öl förvaras på hemlig plats i Sundsvall. Alkoholen är så kallad internetsprit som Tullverket tagit i beslag.

Tullen fortsätter sin kamp mot internetspriten. I förrgår stoppades en lastbil på Fabriksgatan i Sundsvall och en leverans på fem lastpallar omhändertogs. Här i tullens hemliga lager finns nu 35 lastpallar med alkohol.

Annons
Tullverket har deklarerat att de kommer att jobba hårdare för att beslagta internetsprit. En HD:dom har gett stöd för beslagen som tidigare var starkt ifrågasatta. Invändningar mot tillvägagångssättet fortsätter att strömma in från flera håll och rättsläget kommer inte att vara helt klarlagt förrän EG-domstolen sagt sitt. Deras förhandsavgörande väntas först nästa år. Fram till dess kommer den omhändertagna spriten att förvaras på hemlig plats i Sundsvall.
Vi vill inte att allmänheten ska känna till vart vi har vårt lager. Risken för stölldförsök bedöms som stor, säger Tullverkets operativchef Tony Magnusson.
I dagsläget finns där två containrar lastade med trettio pallar. Gårdagens beslag förvaras i en byggnad i väntan på att en tredje uppsamlingscontainer ska komma på plats. Om beslagen fortsätter i samma takt som den senaste tiden kommer det att finnas tolv fullastade containrar innehållande 180 lastpallar vid årsskiftet.
Under sommaren har Tullverket gjort minst fem omhändertaganden i Sundsvall. Det är vid punktskattkontroller som tullen upptäckt internetleveranserna och gjort sina beslag.
Tullen gör regelbundna kontroller och vissa transporter är intressantare än andra. Spaning förekommer, liksom tips från allmänheten.
Många privatpersoner som drabbats av tullens insatser har begärt att få beslagen prövade i tingsrätten. En Stödebo får sitt ärende prövat i dagarna, men hon har små förväntningar på framgång.
Samtidigt vill jag markera att jag tycker det här är fel. Om vi har valt EU ska vi följa de regler som gäller och då ska det vara fri rörlighet, säger kvinnan.
Hon anser att den fria handeln ska gälla för alla i landet.
Inte bara de som bor längst ner i södra Sverige och enkelt kan ta sig över gränsen för att handla.
Stödekvinnan hade beställt en större mängd alkohol via internet, men när leveransen nästan var framme omhändertogs den av tullen. Hennes sprit och alla andra norrlänningar som råkat ut för beslagen kommer att få vänta länge på sin beställning. Frågan om den någonsin når fram besvaras någon gång nästa år.

Mer läsning

Annons