Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPV:s stordator flyttas till Finland

Nu finns det en stor risk att Statens pensionsverk (SPV) stordator hamnar i Finland Därmed medverkar även staten till IT-jobben försvinner till andra länder. — Det pågår diskussioner med TietoEnator, bekräftar Agneta Noren chef för SPV.

Annons
Hur långt diskussionerna har gått är hon inte villig att informera om. Men enligt uppgifter till ST är planerna så långt gågna och det endast ska återstå detaljer innnan allt är klart och parterna överens.
Från SPV:s sida ser man inga problem om flytten blir av.
Praktiskt och tekniskt medför det inga stora bekymmer, säger Agneta Norén.
Hon påpekar också att det inte kommer att medföra några personalinskränkningar för SPV. Samtidigt tvingas hon medg att flytten sannolikt kommer att innebära inskränkningar för TietoEnator. Hon medger även att det i ett större perspektiv inte är bra för Sverige att IT-jobb försvinner från vårt land..
Men vi kan inte ta ansvar för andra företag, hävdar hon.
Hon hänvisar även till att då Sverige är med i EU kan upphandlingar få sådan här konsekvenser med det fria flödet av tjänster mellan länder. Något som i förlängningen kan medföra att när nästa ramavtal om driften ska träffas för SPV även företag från länder som Bulgarien, Rumänien, Ukrania och eventuellt Turkiet kan vara med att slåss om att få sköta driften av den stordator som betalar ut pensioner till statligt anställda i vårt land.
Det finns inte heller enligt Agneta Nor´en några säkerhetsmässiga problem som kan äventyra en eventuell flytt. Dem hanterar SPV redan idag på ett sådant sätt att sådana uppgifter inte ska komma i orätta händer.
Driften av stordatorn sköts inte enligt Agneta Norén av SPV själva utan det finns ett flerårigt avtal med TietoEnator. Det träffades 2003 och enligt detta ska driften skötas från Sverige.
Beslutet om att ändra förutsättningar för att kunna flytta verksamheten till Finland kommer enligt Agneta Norén formellt att kunna fattas av henne själv.
Naturligtvis kommer jag att återförsäkra mig om att det är rätt, berättar hon.
Orsaken till flytten är inte känd. Som alltid är det troligen ekonomiska konsekvenser som väger tungt. Om TietoEnator kan koncentrera all drift av stordatorer till Finland finns det pengar att tjäna.

Mer läsning

Annons