Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ST-läsare testade framtidens tidning

/
  • Jesper Svensson, Mats Lindqvist och Jesper Hakeröd från Halmstads högskola studerar Jesper Gernes när han navigerar på skärmen. –Jag har lite svårt att föreställa mig själv med en sådan här vid köksbordet, säger Jesper Gernes.

I framtiden behöver du ingen brevlåda för att prenumerera på tidningen. I stället kan du ladda ner den elektroniskt till ett så kallat e-papper.
–Det känns spännande. Men det får inte bli dyrare än att prenumerera på papperstidningen, säger Jesper Gernes i ST:s testpanel.

Annons
Jesper Gernes är en engagerad och rutinerad läsare av tidningar. Hans spontana intryck av e-papperet är att han saknar överblick.
När jag hämtar tidningen i brevlådan vet jag precis hur mycket jag har att läsa. Här känns det som att jag bara får titta på ett litet hörn av tidningen, säger han och klickar sig fram på e-papperet.
Som lärare i grafisk design vid Mittuniversitetet är han nyfiken på e-papperet och ser flera fördelar med en elektronisk tidning. Där kan läsaren söka ytterligare information via tidningens arkiv och det finns plats för längre texter. Läsaren kan också välja att få lokalt material samlat från sin egen ort. Dessutom kan det bli lättare att starta nya tidningar tidningsmakare behöver varken tryckeri eller distributionskedja.
Men det finns också risker med e-papper, tycker Jesper Gernes. Han befarar att den dyra tekniken kommer att introduceras på bekostnad av redaktionernas resurser och sänka kvaliteten på journalistiken.
Han vill heller inte att den nya tekniken ska innebära att tidningen blir dyrare för prenumeranterna.
2 000 kronor per år är redan gränsen för vad en tidning får kosta. Ensamma småbarnsmammor klarar inte mer, säger han.
Hemma i Harmånger läser han ST, Dagens Nyheter och Dagens Industri. Han inser att det är dyrt att leverera tidningar till läsare utanför stadskärnorna.
Vi som bor på landet får nog nöja oss med e-tidningar i framtiden. Distributionskostnaderna blir för tunga, konstaterar Jesper Gernes.
Svenåke Boström, kvalitetsutvecklare på ST och engagerad i utformningen av e-papper, tror att de första mobila elektroniska dagstidningarna kan finnas tillgängliga år 2007.
Då hoppas jag att ST är med, säger Svenåke Boström.

Extra bildtext till bild av e-papper: (Mårten ska lägga in)
Så här ser en första prototyp ut av e-papperet, utvecklat av Philips och Sony tillsammans.

Fakta E-papper
E-papper är en mobil elektronisk tidning. Tidningen finns på en liten dataskärm, som uppdateras via något av de trådlösa nät som redan finns.
Till skillnad mot en vanlig dataskärm har e-papperet bättre upplösning och flimrar inte. Den går även att läsa i starkt ljus. Detta tack vare att det är små mikrokapslar som skapar text och bilder.
ST är en av åtta svenska dagstidningar i EU-projektet DigiNews, som tillsammans med elektronikföretaget Philips håller på att utforma e-papper för kommersiellt bruk.
Andra möjliga användningsområden för e-papperet är reklam, biljetter och böcker.
Läs mer på webben: www.E-ink.com
www.diginews.se
www.polymervision.com

Mer läsning

Annons