Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ST.nu i går, i dag – och i morgon?

Annons

Jag minns när jag fick min första e-post och skulle skicka mitt första mejl. Jag provskickade till en kollega på den redaktion jag jobbade då 1996. Det kändes mycket skumt – vem kommer kunna läsa detta?

Att skriva ner det man ville och sedan slänga iväg det via datorn, nej i början var det mycket konstig. Och kanske borde vi vara lika skeptisk i dag, eller i alla fall försiktig. Men med tiden har allt normaliserats och sedan länge är mejlen i alla fall mitt dominerande arbetsverktyg dygnet runt.

Liknande utveckling ser vi på hela internet. Minns de första trevande sökningarna på 1990-talet. Altavista och Yahoo, som exempel. Man skrev det man letade efter och fick två, tre träffar ibland.

Gör om sökningen på Google i dag…

Samma resa har ST.nu gjort, eller stonline.se som vi hette från början. ST var tidigt ut på nätet, vi var tidiga att försöka ta betalt för innehåll och vi var också tidiga på att satsa på rörligt innehåll, alltså webb-tv.

Ändå var det ingenting mot det vi gör i dag.

I dag har vi webben som första publiceringskanal. Inget slår ST.nu i direkthet. Vi har inga begränsningar i utrymme som i papperstidningen, vi behöver inte vänta på att tryckpressen ska starta och vi har ingen deadline en gång per dygn.

Direkt när något händer kan vi vara ute med nyheten, vi kan ge närvaro genom livesänd tv och du som användare kan få följa med direkt ut till de nyheter som finns – medan det pågår.

Du kan interagera med andra läsare direkt under nyhetsskedet – i stället för att skriva insändare som publiceras ett antal dagar senare. Du kan hjälpa reportern att utveckla historien med ditt eget material och tips i samma stund som vi uppdaterar dig om det allra senaste.

Vid sidan av allt detta livesänder vi lokal sport, vi ordnar och direktsänder debatter och gör lokala, egna tv-program.

Det här är naturligt för oss på redaktionen i vårt arbete i dag och det är något som också är fullt naturligt för de flesta av våra läsare.

I grunden handlar allt – nu som då – om lokal granskning och samtidsförmedling. Men hur ser morgondagens nyhetsberättande ut digitalt?  Hur kommer ST.nu att vara som nyhetsbärare? Vi har redan gått från att vara en webbsida till att också vara anpassad till smarta telefoner och surfplattor.

Men vad väntar i morgon? Vilka krav har ni läsare? Och hur ska vi möta det och utveckla oss för att vara relevanta även i övermorgon?

Det är lika viktiga som svåra frågor att hantera samtidigt som vi gör en mycket uppskattad papperstidning sju dagar i veckan.

Det är därför det aldrig varit mer stimulerande att jobba med journalistik som nu.

Mer läsning

Annons