Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staden som SMHI glömde

/

Öland smartare - har köpt in sig i tabellen –Varför skiner solen aldrig i Sundsvall? Det frågar sig en ilsken Sten Zackari i Granlo. Han tittar på \"solligan\" i Sveriges Television varje sommar. Där finns inte en enda uppgift från södra Norrlandskusten.

Annons
Zackari är före detta kommunsekreterare och van att hålla ordning på siffror och tabeller. Dessutom en duktig orienterare som älskar kartor.
Klart att han upprörs över sörlänningarnas sätt att behandla Sundsvall på solkartan. Varken Sundsvall eller Gävle finns med på den lista över soltimmar som många medier köper från vädermyndigheten, SMHI.
Sten Zackari undrar vad Sveriges Television håller på med. Men SVT kan knappast skyllas för att Sundsvall inte platsar på listan.
I stället handlar allt om teknik - men också om smart marknadsföring. Det berättar flera meteorologer vid SMHI i Norrköping.
SMHI säljer egentligen bara solstatistik från orter som har snabb modern teknik för att mäta soltimmar. Sundsvall kommer inte med, eftersom man använder äldre, mer svårarbetad teknik, en så kallad heliograf.
Det finns dock ett undantag. Ölands norra udde finns med i solligan och är nästan alltid tvåa i landet, trots att väderstationen på norra Öland använder samma teknik som Sundsvall.
Mannen bakom verket är Mats Bengtsson, restaurangägare i Byxelkrok.
Vi har en intresseförening bland företagare på norra Öland som betalar 12 600 kronor per år till SMHI för att de ska ta med våra soltimmar, säger han.
Mats Bengtsson själv läser av pappersremsan på den gamla heliografen varje dag. Den sitter på taket till hans egen restaurang. Bengtsson skickar siffrorna till Ölands turistförening som i sin tur sammanställer och levererar till SMHI.
Hela turistnäringen på Öland drar nytta av detta, säger han.
Återstår att se om någon marknadsförare i Sundsvall inser möjligheten att köpa sig in i sollistan. Sundsvall ligger nämligen bra till enligt den statistik som trots allt finns från den gamla heliografen på Midlanda.
Sommaren 2005 hade kommunen placerat sig nära medaljplats bland 13 orter. Sundsvall hade klart fler soltimmar än Umeå på den fjärde platsen.
Det är dags att vi i Norrlands mest befolkade område kommer med i solligan, säger Sten Zackari.


Fakta/ Soltimmar sommaren 2005 (24 juni -11 augusti)
Antal timmar
Luleå500
Ölands norra udde497
Visby444
Umeå434
Karlstad405
Östersund403
Göteborg382
Norrköping377
KIruna377
Stockholm373
Lund362
Borlänge349
Växjö342
Källa: SMHI och Sveriges Television.

Mer läsning

Annons