Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsauktion Sundsvall gör vinst och växer

/

Stadsauktion Sundsvall fyller två år i höst och kan utan överord beskrivas som en stor framgång.
Redan första året gjorde företaget vinst och värdet av försäljningen har ökat i år.
– Det är rejält över förväntan, säger Anders Melin, delägare.

Annons

Söker du auktioner på nätet? Då har du ett överflöd att ösa ur bara några svepningar bort på mobilskärmen. Lokala auktionshus norr om Dalälven är mer sällsynta. Just det tomrummet såg Anders Melin och Peter Webb till att täppa igen när de ställde om från musikbranschen till antikviteter hösten 2013.

I dag går det att söka prylar i timtal i lokalerna på Heffnersvägen i Sundsvall.

– Vi är jätteglada för att man kan gå in i en verksamhet och göra vinst från första året, särskilt med tanke på hur oerfarna vi var när vi gav oss in i det här. I och för sig har det varit enormt mycket jobb också. Första halvåret jobbade vi nästan dygnet runt, säger Anders Melin.

Stadsauktioner arbetar enligt den klassiska modellen auktionskammare – förmedling av auktionsförsäljning på kommission. Nymodigheten är att försäljningen sker helt och hållet på nätet genom anslutningen till auktionsnätverket auctionnet.com, som tryggar transporterna. Där ligger också själva nyckeln till framgången, konstaterar Anders Melin.

Redan första året uppgick försäljningen till sex miljoner kronor och kurvan pekar uppåt. Åtta månader in på 2015 har de passerat fem miljoner och ungefär 70 procent av föremålen säljs utanför Sundsvallsregionen, främst södra Sverige men även utomlands.

Han betonar samtidigt att det finns ett mycket stort värde i den fysiska närvaron, att kunderna kan komma in och lämna ifrån sig sina föremål. Själva står de för värderingen, fotograferingen och försäljningen. Köparna kan i sin tur komma in för att syna objekten innan de lägger bud.

Värderingsmännen Anders Melin och Peter Webb arbetar dessutom själva ”ute på fältet”.

– Jag tror att vi har en tjänst som många tycker är bra. Att vi kan åka och hämta dödsbon och koordinera i sorgen är det många som uppskattar, säger Anders Melin.

Glesheten mellan auktionshusen i norra avspeglar sig Stadsauktion Sundsvalls upptagningsområde. Föremålen hämtas från Söderhamn i söder till Örnsköldsvik i norr. Besök långt in i Jämtland är inte ovanliga. Nästa steg kan bli expansion norrut, kanske öppnar de ytterligare ett auktionshus och Umeå ligger bra till som transportnod. På Heffnersvägen växer de redan med en ny hall, för att få plats med mer.

Sundsvall är en stad som det har flutit en hel del rikedomar genom under åren. Börjar det inte bli tomt nu på riktiga klenoder nu?

– Nej, jag tror vi bara skrapar på ytan ännu så länge. Det finns väldigt mycket fina saker ute hos folk och det finns många bra samlare, så vi är inte alls oroliga för att det skulle ta slut på något sätt, som sagt.

Har du någon bild av den ”typiske köparen” hos er?

– Det finns väl två kategorier där. Dels är det den äldre köparen som varit mycket på auktion tidigare. De har väl lite grann börjat komma tillbaka till auktionsvärlden. Sedan så är det, tycker jag, många unga människor som börjat hitta till oss och är jätteintresserade av att börja handla på auktion. Kanske är det också fler damer än herrar, som handlar hos oss, säger Anders Melin.

Peter Webb (till vänster) och Anders Melin (i mitten) lämnade musikbranschen och startade en auktionsfirma. Efter två år kan de summera: vinst första året och ökad försäljning i år. Johanna Nordin är värderare.

Mer läsning

Annons