Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsvision ska göra kommunen snabbfotad

/
  • Området utmed Universitetsallén kommer att omfattas av den Stadsvision som kommunen ska ta fram. En konkret plan över hur olika områden i stan ska utvecklas tror K Lennart Andersson, stadsbyggnadsnämndens ordförande, och Anders Bolin, projektledare, underlättar profileringen av Sundsvalls i framtiden.
  • Nu är det högtryck igen säger K Lennart Andersson, stadsbyggnadsnämndens ordförande, och syftar på den positiva utvecklingen i Sundsvall på senare tid. Den nya planen, Stadsvisionen, kommer att jämkas ihop med det arbete som redan pågår på olika håll i kommunen.
  • Anders Bolin är arkitekt och den som kommer att vara projektledare för Stadsvisionen.

Snabbare beslut när företag vill etablera sig i Sundsvall. Det hoppas kommunpolitikerna ska bli en konsekvens av den Stadsvision som det kommande året ska arbetas fram för centrala Sundsvall och Birstaområdet.

Annons
I ett brett politiskt samförstånd presenterades i går Stadsvisionen på en presskonferens i Kulturmagasinet. Visionen är tänkt att bli en konkret plan för hur olika områden i Sundsvall ska användas och utvecklas de kommande 15 åren.
Varför behövs denna typ av vision?
En viktig aspekt är att det nu händer mycket i Sundsvall med framförallt utvecklingen i Birsta. Under 90-talet var det inte många intressenter som ville göra något i Sundsvall, säger Anders Bolin, projektledare för Stadsvisonen.
Och för att kunna presentera bra alternativ när företag knackar på dörren och vill etablera sig här krävs att kommunen är väl förberedd och snabbt kan komma till beslut.
Tanken är att vi ska kunna visa att här är det klart att bygga så att inte framtida etableringar flyger sin väg, säger Christer Berglund, vice ordförande i kommunstyrelsen.
Under hösten inleds arbetet med olika grundläggande analyser. Det följs av inledande studier över vad som konkret kan göras i olika områden.
Sedan blir det fördjupande studier där vi bland annat kommer att se över hur vi ska jobba i hamnen, Birsta och med universitetsstråket, säger Anders Bolin.
Järnvägen och E4:ans framtida dragning genom Sundsvall är faktorer som spelar stor roll för hur planen kommer att se ut.
Tanken är att Stadsvisionen ska vara klar till kommunfullmäktige i januari 2007.
Under resans gång kommer kommuninvånarna på olika sätt göras delaktiga. Det kan komma att bli utställningar likt den som anordnades i Inre hamnen. Det kan även bli aktuellt att inbjuda till olika workshops.
Cirka 1,8 miljoner kronor är avsatta till utredningsarbetet och de konsulttjänster som eventuellt kan behövas i projektet.

Mer läsning

Annons