Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ståndaktig butik firar 30 år

/
  • Torbjörn Karlsson brinner för en ökad öppenhet kring sex i samhället.
  • Mattias Risberg, Torbjörn Karlsson och Pernilla Hedberg jobbar i butiken.
  • Pernilla Hedberg visar en vibrator som kan styras via en app.
  • I urvalet finns alla möjliga varianter av vibratorer.

Torbjörn Karlsson och Mattias Risberg firar stans mest mytomspunna butik jubilerar. Sen 1984 har Vuxenvideo à la carte erbjudit sundsvallsborna en extra krydda i sexlivet.

Annons

Det står blommor vid dörren, som numera för det mesta hålls på vid gavel.

– Vi fryser rejält under hösten, men vi har gett oss den på att hålla dörren öppen så mycket vi bara kan, säger Mattias Risberg.

Den öppna dörren är ett grepp för att få fler kunder att våga sig in i butiken.

– De flesta kommer lite smygande ner för trappen och förväntar sig en liten och mörk butik. Sen kommer de in och blir förvånade, ljust och öppet som det är, säger Torbjörn Karlsson.

Sedan drygt tre år tillbaka drivs butiken av Torbjörn Karlsson tillsammans med sambon Mattias Risberg.

– När vi fick veta att den skulle säljas såg vi det som en utmaning och bestämde oss för att tillsammans ta över butiken, säger Torbjörn Karlsson.

De vill avdramatisera synen på sexhjälpmedel och slå hål på många av de rykten som florerar runt butiken. Rykten som tänder somliga, men som får andra att ilskna till.

– När butiken flyttade i mitten av nittiotalet var det en del protester runt den. Det stod folk utanför och tänkte fotografera alla som gick in, säger Torbjörn Karlsson.

Torbjörn blev då uppring av sin vän som då drev butiken.

– Jag åkte dit och gick fram till dörren, när jag tog i handtaget ropade de att de skulle fotografera mig. Då släppte jag handtaget och vände mig om och frågade om jag skulle klä av mig kostymen också.

Torbjörn diskuterade i timmar med sina meningsmotståndare utanför butiken den dagen.

– Tillslut ville de veta min åsikt om minkfarmar, då tyckte jag att det var färdigdiskuterat. Sen dess har det inte varit några större problem, säger Torbjörn Karlsson.

Det har skett en del förändringar sedan dess, både i samhället och i butiken. Ett stort steg var när de anställde Pernilla Hedberg för att kunna ha butiken öppen även dagtid.

– Det är även otroligt bra att ha en kvinna i butiken, det passar många kunder mycket bättre. Jag skulle säga att omkring hälften av våra kunder är kvinnor, säger Mattias Risberg.

Torbjörn och Mattias är båda aktiva inom RFSL i Sundsvall, de brinner för ett öppnare samhälle.

– Jag är festivalgeneral för Sundsvall Pride och tidigare var jag ordförande för RFSL här i Sundsvall. Det är något som jag verkligen brinner för, säger Torbjörn Karlsson.

Mer läsning

Annons