Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängt sjukhus ska korta köerna i Sundsvall

/
  • Härnösands sjukhus är knappast ute ur bilden. Dit kallas nu också Sundsvallsbor för läkarbesök.

Samtidigt som Härnösandspatienter får åka till Sundsvall för vård på medicinkliniken kommer många patienter i Sundsvallstrakten att få sina sjukvårdsbesök i Härnösand. Resultatet blir ett ökat resande, men också kortare köer, enligt klinikchefen Staffan Magnusson.

Annons
Patienter från Härnösand som behöver läggas in för vård på medicinklinik slussas nu till Sundsvall. I samma veva införs en förändring i andra riktningen. Från och med den första oktober driver medicinkliniken efter ett politiskt beslut specialistmottagningar i båda städerna. Remisserna fördelas mellan mottagningarna utifrån hur snabbt besöket måste göras och var patienten är bosatt.
Det innebär att en hel del patienter som tidigare skulle ha kallats till Sundsvall nu får åka till den norra grannstaden i stället.
I första hand gäller det boende i Söråker, Timrå och Ljustadalen, säger Staffan Magnusson.
Enligt honom får merparten av dem räkna med att bli kallade till Härnösand. Patienter från andra delar av Sundsvallsområdet omfattas också, men hur stor andel är osäkert.
Mottagningen i Härnösand är bemannad med bland annat fyra läkartjänster, diabetessjuksköterska och hjärtsjuksköterska.
Det är ganska rejäla resurser. Och eftersom en så stor andel av befolkningen inom landstinget bor i Medelpad är det klart att det får konsekvenser också för patienterna i Sundsvall, säger Staffan Magnusson.
De som berörs är framförallt personer med sjukdomar i hjärta, tarmar, lever och diabetiker.
Som läget ser ut nu måste vi utnyttja resurserna effektivt. Härnösand och Sundsvall har till exempel var sin hjärtsjuksköterska. Härnösand har 25 000 personer i sitt upptagningsområde och Sundsvall 125 000, säger Staffan Magnusson.
Under de omständigheterna är det bäst om de båda mottagningarna delar på bördan, eftersom hälso- och sjukvårdslagen säger att alla ska ha rätt till vård på lika villkor, resonerar Magnusson.
Han påpekar att köerna för Sundsvallsborna blir kortare om patienterna fördelas.
Den som tidigare fick vänta i tio månader på ett besök i Sundsvall kan komma under tre månader i Härnösand.
Det går att tacka nej till Härnösandsbesöket för sjuka som tycker att resan är för dryg eller kostsam. Men då får man räkna med längre väntetid i Sundsvall.

Mer läsning

Annons