Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staroffice inget för Västermalm

Förra läsåret fick alla naturvetare vid Västermalms skola bärbara datorer och gratisprogrammet Staroffice laddades in från nätet på 148 bärbara datorer.
Men det bara stul och nu är det Microsoft som gäller.

Annons
Konverteringen stämde inte alltid, säger John-Åke Andersson, lärare på teknikprogrammet på Västermalm.
Nu har skolan köpt licensierade program åt eleverna.
De är förhandlingsbara på Microsoft och ser Staroffice som en konkurrent. De sänkte priset från 1 400 kronor till drygt 500 kronor, säger John-Åke Andersson.
Inte heller på Runsviks låg- och mellanstadieskola blev Staroffice någon hit.
Det går att skriva textdokument med Staroffice men om man får mejl från någon som har Word går det inte alltid att öppna. Kalkylblad är ännu svårare att öppna. De flesta jag pratat med vill ha Word. Även barn väljer hellre Word eftersom de är vana vid det hemifrån. Datorer skapar mycket irritation när de inte fungerar, säger Nina Lindberg, dataansvarig på Runsviks skola.
Urban Nordström är datoransvarig i skolorna i Matfors och Stöde. Han ska snart byta ut ett gäng gamla datorer på Runsviks skola. Vad det blir för program beror på vad användarna har för behov.
Staroffice fungerar inte för avancerade funktioner så bra, säger han.
Enligt honom använder skolorna inte Staroffice för sin interna e-post men är det någon som inte kan öppna bifogade filer lovar han att fixa det.
Det gäller bara att hitta kopplingen. Det finns nästan inget som är omöjligt men ingen har ringt mig och klagat om det. De får vända sig till mig om det inte fungerar, säger Urban Nordström.

Mer läsning

Annons