Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startar länets första privata barnmorskemottagning

I viskan har länets första privata barnmorskemottagning slagit upp sina portar. Efter tio år som barnmorska i vårdcentralen i Fränsta satsar Christel Jenstad på att köra själv.

Annons
Jag blev uppsagd från min under tjänst under december på landstinget, säger hon. Det ska bli intressant att se om jag kan försörja mig på detta.
Under de åren hon arbetat i Fränsta har hon tagit mot patienter från Fränsta, Torpshammar, Stöde med omnejd. Något som betyder att de flesta vet vem Christel Jenstad är och vad hon går för.
Frågan om de kan tänka sig att bekosta det som tidigare varit gratis, frågar hon sig.
Trots att det bara gått några dagar har telefonen ringt varm. Alla kommer inte på besök utan vill ha rådgivning.
Det har blivit två patientbesök om dagen.
En av dem som valt att gå till den privata barnmorskemottagningen är Christina Vallsten från Fränsta.
Jag försökte flera gånger ringa den barnmorska i Ånge som skulle pendla till Fränsta, men fick aldrig någon kontakt, berättar hon.
Visst det kostar 300 kronor att göra ett besök hör. Det handlar dock om prioriteringar som vi alla måste göra och jag och min sambo har valt den här prioriteringen.
Christina Vallsten tycker valet i slutändan var ganska enkelt. Dels för att hon fött barn tidigare och även då haft Christel Jenstad som barnmorska.
Jag känner ett stort förtroende för henne.
Christel Jenstad hoppas kunna träffa ett avtal med landstinget, som hittills inte visat något större intresse.
Landstinget har ännu inte förstått att det skulle vara en lönsam lösning. I övriga Sverige och där det finns privata barnmorskemottagningar har respektive landsting träffat avtal, med hjälp av en mödravårdspeng.
Christel Jenstad har dock inte gett upp och kommer att träffa representanter för landstinget inom kort. Hon liksom många andra landstingsanställda har genomgått en entreprenadutbildning i landstingets regi.
Där uppmanade och peppade man oss att komma att komma med idéer för att kunna bli entreprenörer till landstinget. Och det är ju faktiskt det jag har gjort.
Den privata barnmorskemottagningen har sina lokaler i det som tidigare var Konsum i Viskan.
Jag har investerat en hel del pengar genom att bygga om och köpa in utrustning.
Vi kommer att ge ett förslag till ett samverkansavtal när det gäller provtagning och sådant som ingår i normal mödravård, säger primärvårdschef Markus Kallioinen. Däremot betonar han att det inte är aktuellt med någon mödravårdspeng liknade det som andra landsting har.
Christel Jenstad samarbetar med distriktsläkaren Lilian Melandsö som har en klinik i Bergsjö.
Hon kommer hit en gång i månaden för att ta mot patienter, säger Christel Jenstad. Det handlar bland annat om gynhälsoundersökningar. Jag har en kvinna från Tärnaby som ringt och bokat en sådan tid.


*** removed caption text ***
Från vänster barnmorskan Christel Jenstad som öppnat en privat mottagning i Viskan med en av sina patienter Christina Vallsten från Fränsta.

*** removed caption text ***
Christel Jenstad anser att det finns en stor efterfrågan på barnmorskor i Fränsta området och satsar nu på en privat mottagning. Hon hoppas på att landstinget kommer att stötta verksamheten.

Mer läsning

Annons