Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statoil Gärde vinnare vid omledningen av E4

/
  • Statoil Gärde har plötsligt fått många fler kunder. E4 går numera utanför deras dörr. Ett lyft för affärerna.
  • Marianne Drougge, butiksägare, är glad över alla nya kunder. När omledningen är klar ska hon räkna hur många fler besökare det blev totalt.
  • Arnljot Geir Ole är van vid de norska vägarna som är mycket sämre.
  • Beate Altmann ska köra 200 mil på några dagar. Hon är glad att hon kör E4 genom Sundsvall i dagsljus.

Omledningen av E4 flyter hittills på utan problem. För vissa är det till och med en riktig vinstfördel. Statoil Gärde har blivit ett populärt stopp på den tillfälliga vägen.

Annons
I vanliga fall skulle de långväga kunderna förmodligen inte ens passera Statoilmacken i Gärde. Men under de närmaste två veckorna går E4 förbi. Det är inte varje dag man får en Europaväg utanför dörren.
Det märks definitivt en stor skillnad. Efter klockan tolv på dagarna så kommer det in många turister, säger Marianne Drougge, butiksägare.
Direkt när vägen leddes om så märktes det i butiken. Marianne Drougges anställda på Statoil hade inte ens tid att prata i telefon när hon ringde. De flesta kunder är ute efter korv eller hamburgare. Eller också vill de veta vägen till Ikea.
Det är lite förvirrande för de som inte hittar här. Men det har inte alls blivit sådant kaos som jag trodde, säger Marianne Drougge.
De kunder som ST pratar med verkar inte störas av den nya trafiksituationen. Beate Altmann har kört 100 mil och har 100 kvar. Hon är på väg till Sarpsborg i Norge där hon bott hela sitt liv.
Jag är glad att jag kör här på dagen. I mörker hade det nog inte gått så bra, säger hon.
En annan norrman som stannat till är Arnljot Geir Ole. Han och frun Britt Inger Nygren bor på Alnö och pendlar ofta de 50 milen till Namsos i Norge. De har märkt av att det är mer trafik än vanligt på E4.
Ikea förlorar nog på det här. Man måste ju köra gamla vägen för att komma rätt, säger Arnljot Geir Ole.
En annan bilist som tagit paus är Nils Brännström som urspungligen kommer från Tornedalen. Han är på väg till Sörmland, där han numera är bosatt. Han är inte speciellt förtjust över omledningen.
De leder ut oss på landsbygden och det blir lite krångel, men det går bra ändå, säger han.


Mer läsning

Annons