Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsvetare tror på en politiserad kyrka

Om partierna profilerar vad man vill med kyrkan blir det sannolikt fler som har en åsikt om vad som är bra och dåligt. Det kan ge ett ökat valdeltagande inom kyrkan.

Annons
Det tror i alla fall statsvetaren Göran Bostedt på Mitthögskolan. Han menar att en ökad politisering kan ge en möjlighet att uppnå ett större kyrkligt engagemang.
Ju mer det blir av Kyrkans väl med samlingslistor i största samförstånd desto lägre tror jag intresset blir att rösta och engagera sig. Med ett lågt valdeltagande är också risken stor för att kupper genomförs och partier som sverigedemokraterna kan slå sig in.
Det kan i värsta fall bli som i en församling utanför Härnösand som helt saknar representanter att sätta upp på en lista.
Med lågt valdeltagande kan också själva formen för att utse representanter ifrågasättas. Vissa hävdar att indirekta val vore att föredra. Göran Bostedt tror ändå mera på dagens former, men anser att de verksamma måste lära sig att politisera verksamheten så att engagemanget väcks kring möjligheter.

Mer läsning

Annons