Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenberg kan bli Backs ersättare

/
  • På möte med byggarbetare. Socialdemokraten Hans Stenberg är välkänd bland LO-medlemmar som vill att han ska lämna riksdagen och bli kommunalråd i Sundsvall.

LO-medlemmar vill föra honom till makten Nästa socialdemokratiska kommunalråd i Sundsvall kan bli riksdagsmannen Hans Stenberg. Han har starkt stöd bland LO-medlemmar. – Vi känner Hans Stenberg och han kan ena partiet, säger en insatt källa till ST.

Annons
Den 52-årige riksdagsmannen är klart intresserad av uppdraget - under en förutsättning.
Jag tycker att Christer Berglund är den bäste som kommunalråd. Men om inte han ställer upp, och partiet vill att jag ska göra en insats, då kan jag tänka mig det, säger han.
Den intensiva diskussionen bland aktiva LO-medlemmar tog fart efter kommunalrådet Ewa Backs överraskande avhopp för någon vecka sedan:
Vem som ska ersätta Back när hon lämnar sitt uppdrag efter valet 2006?
LO-fackens åsikt har stor tyngd i det socialdemokratiska partiet och i \"korridorsnacket\" är Hans Stenberg en klar facklig favorit.
Den naturliga efterträdaren är annars Christer Berglund. Han är vice ordförande i kommunstyrelsen och Ewa Backs parhäst under ett antal år.
Men Berglund har visat tydlig tveksamhet inför att bli kommunalråd. Han har fått tre olika erbjudanden om jobb från det privata näringslivet.
Och LO-facken vill inte placera Berglund på den viktiga posten.
Det känns som om han har ägnat mer kraft åt bra relationer med näringslivet än med oss i LO, säger ST:s källa.
Hans Stenberg har lång facklig bakgrund. Rörläggaren från Matfors har fortfarande kvar sin tjänst som ombudsman på Byggnads avdelning Sundsvall-Ådalen. I går ägnade han sig åt arbetsplatsmöte med byggarbetare i stan.
Stenberg har varit riksdagsman sedan 1991 och kan sannolikt fortsätta där efter nästa val - om han vill.
Hans första kommunala uppdrag kom 1979. Under en tioårsperiod fram till inträdet i riksdagen var han landstingspolitiker. Stenberg var också arbetarkommunens ordförande i Sundsvall under sju år från 1985.
Jag har hela tiden försökt följa utvecklingen i Sundsvall väldigt noga, säger han.
Hemma vid köksbordet har Stenberg närkontakt med de lokala politiska frågorna genom hustrun Lena Österlund som bland annat är vice ordförande i socialnämnden.
Han betonar ändå att Christer Berglund är det bästa alternativet som kommunalråd.
Jag utgår från att han tar det här, och jag stannar minst lika gärna i riksdagen, säger han.

Fotnot: ST har sökt Christer Berglund för en kommentar men inte nått honom.

Mer läsning

Annons