Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenmurklor är alltid giftiga

Det går inte att koka bort all gift från stenmurklorna utan det finns alltid lite kvar.
— Jag har inte ätit några sedan av början av 1980-talet, berättar svampexperten Siv Muskos.

Annons
Murklorna och då särskilt stenmurklor har ansetts vara något av vårens primörer och har ätits med välbehag av de verkliga finsmakarna på de finare restaurangerna.
Det finns två typer av stenmurklor i våra marker. Den ena är mörkbrun med hjärnliknande vindlingar. Den andra är något ljusare och betydligt kraftigare. Gemensamt för båda är dock att de är lika giftiga
Att den är giftig har alltid varit känt men tron har varit att det genom avkok går att få bort giftet. Nya rön från Tyskland och Finland säger dock annorlunda.
Något som medfört restriktioner både vid köp och försäljning av svampen.
Vårens skörd tycks ha varit mager då det varit alldeles för torrt i markerna. Det sista regnet kom troligen för sent.
Det brukar vara svårt att hitta murklor i juni, berättar Siv Muskos.
Bra ställen att hitta dem på är mark där det tidigare lagrats timmer eller massaved. Att annat bra sätt är att gräva ner gamla tidningar i blandskog med tall och gran.
Siv Muskos råd till den som tänker äta dessa svampar är följande. Det krävs två avkok under fem minuter vardera i lätt saltat vatten innan den går att använda som livsmedel. Ändå finns en del av giftet kvar även om det inte är dödligt lagras i njurar och lever.
Det gäller dessutom att snabbt slå bort vattnet från avkoket och skölja rikligt med vatten. Ytterligare ett råd från henne som svampextert är:
Låt aldrig barn äta av stenmurklor, ber hon.
Alla murklor är dock inte giftiga. Den mer sällsynta toppmurklan är till exempel helt giftfri. Beklagligtvis är den relativt sällsynt och därmed svår att hitta ute i skog och mark. Svampen är som namnet formad som en topp med åsar rakt ned och steg emellan dem.
Det enda tillfället som Siv Muskos hittade ett större antal av denna svamp var i samband med den stora hyggesbränningen i Ånge för några år sedan då svampen dök upp i stora mängder. Något som tyder på att det krävs liknande förutsättningar för att den ska trivas.
Tyvärr var det inte bara människor som gillade toppmurklorna utan även små vita maskar så det blev inget kalas

Mer läsning

Annons