Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stig och hans ungtuppar

/
  • –Magnus kan jag inte brotta ner längre men Dennis klarar jag av, säger Stig Kvarnström. – Passa dig Stig. Du har inte en chans, svarar Dennis.
  • Stig Kvarnström krattar en villaträdgård tillsammans med Magnus Sohlin och Dennis Strandelin. När de har städat villan också har de tjänat 3 000 kronor.
  • Stig Kvarnström har inte parkerat i gungstolen för att han råkar fylla 70 snart. Hellre busar han med sina skyddslingar och försöker se till att de har något vettigt att göra. Som kratta löv till exempel.
  • Garaget ska var skinande rent när Magnus Sohlin och Dennis Strandelin är klara med sitt jobb.

Sjuttioårige Stig Kvarnström har sett hur många ungdomar far illa när de har för lite att göra. Stig bestämde sig för att göra något åt saken. Just nu håller han och några av hans skyddslingar, Dennis Strandelin och Magnus Sohlin från Matfors, på att städa ur ett hus.

Annons
Varma, uppskattande blickar och vänskapliga puffar säger mer än ord. Att pojkarna gillar Stig Kvarnström är uppenbart.
Stig är cool för att vara 70, säger Dennis.
Han är trevlig, är Magnus omdöme.
Städjobbet som de utför just nu får de 3 000 kronor för. Av den summan får grabbarna 80 procent som de tänker spara. Resten använder Stig till bilen och mobiltelefonen eftersom killarna behöver skjuts till de olika arbetsplatserna och sms:andet med dem är flitigt.
Stig Kvarnström har arbetat som distriktssköterska i Skåne. När han flyttade till Lucksta bodde han i samma trappuppgång som Jörgen Malm. Stig såg hur dåligt Jörgen mådde av att inte ha ett jobb.
Själv kände han sig understimulerad
Alla sa: gå med i PRO. Men det var inte något som intresserade mig. Jag vill kunna se framåt. Kontakterna med ungdomarna håller mig vital. Även om det kostar på ibland, säger Stig.
Jörgen Malm fick ett jobb som Stig ordnade hos en bonde. Han såg till att grabben vaknade på morgonen, åt gröt och kom i väg till jobbet. Nu är Jörgen ordförande i föreningen Ung och Gammal som de två startade.
Stig blev stimulerad av att se att Jörgen mådde allt bättre. Han har nu sju killar som regelbundet kommer och arbetar i föreningen. Sammanlagt har han kontakt med 15 ungdomar eller \"ungtuppar\" som han kallar dem. De tar på sig städjobb, gräsklippning och andra sysslor som framför allt äldre behöver hjälp med.
Vi får bra kontakt med varandra genom att arbeta tillsammans. Det är då jag ser vilka starka eller svaga sidor de har.
Stig har inte bara tagit på sig att se till att de jobbar utan han diskuterar med dem. Får dem att tänka i andra banor, till exempel släppa nazistiska idéer och hålla sig på rätt sida om lagen. En del har genom hans stöd lämnat sitt narkotikaberoende. Han ställer upp vid rättegångar och hjälper till med att reda ut skulder som ungdomarna har. Han ser också till att de som går i skolan sköter sig där.
Det är som när man är förälder. Ibland får man oroskänslor. Går det bra är man mer än stolt. Då är det bara att lyfta på hatten. Man blir berörd. Men det gäller att vara envis.
Nu har han upptäckt att Konsumentverket är en bra kontakt. Snart ska en representant därifrån komma och lära Stigs skyddslingar lite vett när det gäller ekonomi.
Han är också bekymrad över det språk hans \"ungtuppar\" använder och vet inte riktigt hur han ska förhålla sig till det. Han menar att de använder en jargong som kan såra många.
Magnus Sohlin berättar att de brukar hjälpa en äldre man med att klippa gräs och tycker att det är kul att hjälpa till. De brukar då bli bjudna på fika och det syns att det är också en viktig del i jobbet.
Vi har byggt upp ett förtroende hos degamla som det är viktigt att vi får behålla. Det gäller också att vi får mer och mer jobb. Det löser många problem om vi kan hålla ungdomarna sysselsatta.
Stig tycker att de unga är så impulsiva och han har en bromsande effekt.
De är snabba i handling och jag är mossbelupen. Jag får dem att tänka till ibland.

Mer läsning

Annons