Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stinker i delar av Sundsvall: "Det luktar skit"

/

Granloholm och Bosvedjan luktar illa.
Driftsproblem vid asfalttillverkning har spridit en obehaglig odör över bostadsområdena.
– Det luktar skit, rent ut sagt, säger en av de boende.

Annons

Ett par boende i Bosvedjan och Granloholm har hört av sig till kommunens miljökontor och klagat. Det har luktat av och till hela sommaren, men de senaste kvällarna har stanken varit riktigt obehaglig, enligt de klagande.

En person i Granloholm som lider av astma upplever dessutom illalukten som hälsovådlig.

– Astman har förvärrats under sommaren av det här. Jag får problem att andas när det är som värst. Det luktar som en blandning av avgaser, bränt gummi och gift, säger han.

Stanken kommer från en grustäkt efter Hulivägen.

– Företaget Skanska har haft driftsproblem vid tillverkning och återanvändning av asfalt i grustäkten. Det är det som orsakar lukten, säger Magnus Hahne, miljöinspektör på Sundsvalls kommuns miljökontor.

Han har en dialog med Skanska och säger att de har lovat att göra vad de kan för att åtgärda lukten.

– Skanska hade liknande driftsproblem för några år sedan. Nu har de sagt att de ska byta ut hela anläggningen till vintern, säger Magnus Hahne.

Men på Skanska hävdar man samtidigt att lukten är svår att åtgärda. Den hör i mycket till processen när man tillverkar asfalt, och det uppstår lätt en kraftig lukt när man lagrar asfalten.

– Och lukt är ju väldigt subjektivt. Några tycker inte om den men jag som jobbar med det här själv tycker att asfalt luktar gott, säger Jonas Lindberg, avdelningschef på Skanska.

Mer läsning

Annons