Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholmare bakom hoten mot domaren

/
  • Hovrättens Lagman Håkan Lavén var med och mildrade påföljden för en Njurundabo som dömts för sexuella övergrepp på två flickor. Det som upprört många känslor och skapat debatt är att man samtidigt minskade kränkningsersättningen till den treåriga flickan drastiskt– för att hon sov genom övergreppen och alltså inte upplevde någon kränkning. Nu misstänker polisen en Stockholmare för allvarliga hot mot lagmannen med anledning av domen.

En Stockholmare i 35-årsåldern misstänks nu för hoten mot Hovrätten efter den uppmärksammade pedofildomen. – Han har hotat att köra över mig med en bil, berättar lagman Håkan Lavén.

Annons
Hotelserna mot lagman Håkan Lavén framfördes i två e-postmeddelanden i förra veckan.
Det går ut på att han är missnöjd med domen, och tycker att Hovrätten har fattat ett märkligt beslut. Sen finns även en form av hot mot liv och hälsa, säger kommissarie Johan Lindborg vid Stockholmspolisen.
Brevet är undertecknat med namnet på en man som bor i centrala Stockholm. Han ska vara född i slutet av 60-talet, och tidigare lagförd för enklare våldsbrott.
Jag har inlett en förundersökning gällande hot mot tjänsteman. Eftersom det rör hot mot en hög tjänsteman inom rättsväsendet vill jag ha en åklagare inlottad på ärendet innan vi fattar några beslut om förhör eller så, säger Johan Lindborg.
Håkan Lavén har varit domare vid Hovrätten för Nedre Norrland sedan 1998.
Visst har det hänt att folk har ringt och haft synpunkter och sagt en del dumheter. Men det här är första gången jag utsätts för ett rejält hot, säger han.
Han gjorde polisanmälan på principiella grunder, och ser det som att brottet riktats lika mycket mot rättsväsendet som honom själv.
Dels känner jag såklart personligen obehag. Men jobbar man här och blir hotad i tjänsten bör man polisanmäla. Det är viktigt att tydliggöra att vi inte tar emot vad som helst, säger lagman Lavén.

Mer läsning

Annons