Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stocksåg och kolbullar vid timmerkojan

Det krävs en speciell teknik för att såga med en stocksåg. En teknik som inte längre används i det moderna skogsbruket men som barn kan få se och prova på vid Timmerkojan på Norra berget. När det är påsklovsöppet får alla komma och uppleva hur skogsbruket fungerade i Sverige under slutet av 1800-talet.

Annons
I vanliga fall har vi mest bokade grupper under vintern men nu är det påsklov och då har vi öppet för alla, säger Johanna Ulfsdotter.
Hon visar barn och vuxna hur livet var för skogsarbetarna som bodde i timmerkoja och jobbade i skogen. Barnen får prova på att hugga ved till elden i timmerkojan där man kokar kaffe och steker kolbullar. Ute finns redskap för att den som vill försöka såga med stocksåg och timmersvans och barka. Samtidigt berättar Johanna Ulfsdotter om hur en skogsarbetares dag kunde gestalta sig.
En sådan här fin dag är det ju härligt att vara ute i skogen men att bo hela vintern i en timmerkoja var inte alltid lätt. Under tiden 1850 till 1950 utvecklades det inte så mycket inom skogsarbetet, allt arbete skedde manuellt fram till att motorsågen kom. Däremot har utvecklingen gått otoligt fort fram därefter och nu är det inger som är sig likt, säger Johanna Ulfsdotter.
Under gårdagen besökte många timmerkojan på Norra berget i det härliga vårvintervädret. Barnen hittade snart en minikälke att lasta pinnar på och genast var leken igång.
Förr var det väldigt vanligt att man gjorde små kälkar till barnen så att de kunde leka och härma de vuxnas arbete, säger Johanna Ulfsdotter.

Mer läsning

Annons