Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödboende ororar föräldrar i Sundsbruk

Den senaste tidens inbrott och polisinsatser har väckt starka känslor i Sundsbruk. I går hade kommunen kallat till möte. Efteråt var de inbjudna långt ifrån nöjda. — Eftersom stödboendet ska utökas verkar man inte ta vår oro på allvar, säger en av dem.

Annons
Enligt föräldrar och personal på Humlans förskola kan merparten av drogmissbruket och kriminaliteten i området kopplas till närboende i lägenheter som tillhör kommunens bostadssociala grupp.
Efter upprepade inbrott på förskolan och i kyrkans lokaler har otryggheten spridit sig. Från bostadsrättsföreningen, livsmedelsbutiken och förskolan har man fått nog och kräver att socialtjänsten tar ett större ansvar.
Vi har fortfarande inte fått svar på våra frågor. Vi undrar varför stödboendet lades 50 meter från ett dagis och varför det ska utökas, trots allt som hänt, säger en representant för föräldragruppen.
Socialtjänstens individ- och familjeomsorgschef Kjell-Arne Sköldh tyckte att mötet föll väl ut. Han redogjorde för kommunens uppdrag både när det gällde stödboendet och att förvalta skattemedel. Samtidigt säger han sig ha förståelse för känslorna boendet väcker.
Jag har tagit emot protestlistor om att det borde flyttas, säger han.
Själv tror han att delar av problemen kan minska när härbärget öppnar på Södermalm.
De boende som inte sköter sig skulle kunna styras över dit. Vi kan i alla fall erbjuda den möjligheten. Det är heller inte säkert att alla störningarna som upplevs i Sundsbruk kommer från våra lägenheter. Det kan även finnas en annan social problematik, säger han.

Medier avvisades
Mötet inleddes med en diskussion om vilka som var välkomna att delta. De boende, dagisföräldrarna och delar av förskolepersonalen ville att det skulle vara öppet för alla, men eftersom Kjell-Arne Sköldh och rektorn Agneta Stark stod bakom inbjudan avvisades medierna och till en början även de som inte hade fått en skriftlig inbjudan.
Vi har bjudit in föräldrarådet och representanter från bostadsrättsföreningen och affären. Vi vill först få till stånd en bra dialog med deras representanter, sade Kjell-Arne Sköldh.
Föräldrarna hade svårt att förstå att de som hade visat intresse skulle avvisas.
Då måste ju hälften av alla som har kommit hit, inklusive jag själv, gå härifrån. Jag hade hoppats att vi skulle komma fram till något konstruktivt, som att bilda en framtidsgrupp för området, sade en förälder.
Det slutade också med att alla med anknytning till området deltog. Men problemet kvarstår.
Vi inser förstås att var de här människorna än bor så är de granne med någon, men att den närmaste grannen är ett dagis med massor av små barn är klart olämpligt, säger en föräldrarepresentant.

Mer läsning

Annons