Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödpersoner utbildas

Blodcancerpatienter i Sundsvall ger sjukvården beröm. Men stödpersoner med egna erfarenheter av blodcancer saknas. Nu ska det ändras. Snart ska de första utbildas.

Annons
Marcus Rosendal åker runt i landet för att få fart på Blodcancerföreningens satsning på stödpersoner. Han har själv varit sjuk och vet hur svårt det är att hålla hoppet vid liv när tuffa behandlingar pågår.
Då behöver man någon med den spetskompetens som patienterna besitter och som kan hoppa in och hålla upp hoppet uppe, säger han.
Under onsdagen besökte han avdelning två på Sundsvals sjukhus, för att berätta om sina erfarenheter och den enkät som har gjorts bland blodcancerpatienter och deras anhöriga. I Västernorrland deltog 129 personer varav 58 var patienter. Merparten - 77 procent av de tillfrågade positivt inställd till själva vården. Men 83 procent saknar stödpersoner som kan ge ett mer personligt stöd. Och nu ska ett 10-tal patienter i Sundsvall få en specialutbildning för att klara det här uppdraget. Förmedlingen av stödpersoner kommer att ske från ett centralt kansli,
Överläkare Michael Hedenus är mycket positiv till satsningen och lovar att hans avdelning för hematologi delar ut broschyrerna där uppgifter om det nya stödsystemet finns.

Mer läsning

Annons