Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stoppa avvisning av traumatiserade barn"

Asylsökande barn, vars föräldrar gömt sig, får inte avvisas. I stället måste de omedelbart få egna offentliga biträden. Det räcker inte med god man. Det kräver Flyktinggruppernas och Asylkommittéernas Riksråd, FARR och Sundsvalls Asylkommitté.

Annons
Det var i lördags som Sundsvalls Tidning avslöjade att 19 asylsökande barn i Sundsvall och Timrå kan avvisas från Sverige, trots att deras föräldrar håller sig gömda. Om det inte finns någon släkting i hemlandet som kan ta emot dem kan barnen placeras på barnhem i hemlandet.
Migrationsverket har beslutat att barn med gömda föräldrar ska behandlas som ensamkommande barn.
FARR och Sundsvalls asylkommitté har reagerat med bestörtning på Migrationsverkets policy och kräver i ett pressmeddelande att Migrationsverket avstår från att avvisa traumatiserade barn.
De två organisationerna anser att det är cyniskt att straffa barn vars föräldrar håller sig undan för att inte bli utvisade.
Dessa barn vårdas nu i hem och behandlingshem i Sverige och får stöd med att klara av en psykiskt mycket pressande situation. Vi har haft kontakt med dessa barn och känner till deras förtvivlan, skriver de två organisationerna i ett pressmeddelande.
De menar att det inte är barnens fel att de hamnat i denna situation.
De är offer för en handläggningsprocess som tagit åratal. Lång tid har gått och de har kommit olika långt i en integrationsprocess i det nya landet. Det innebär att de har kunskaper i svenska språket, ofta har en gedigen skolgång i det nya landet och de har jämnåriga kamrater.
I den situationen hotas de av avvisning till hemlandet medan föräldrarna blir kvar i Sverige. Det blir en form av bestraffning av barn, som egentligen är offer för ett bristfälligt förfarande av svenska myndigheter om deras rätt att få uppehållstillstånd. Detta straff är helt i strid med Konventionen om barnets rättigheter och med den allmänna rättsuppfattningen.
Utlänningslagen ska förändras. Flyktingsorganisationerna hoppas att den nya lagen kommer man att ta mer hänsyn till barnets bästa och att man gör en annan bedömning av barnens skyddsbehov och humanitära skäl.
Även biskop Tony Guldbrandzén är mycket kritisk till avvisning av flyktingbarn vars föräldrar gömt sig. Han anser att det är ett brott mot FN:s barnkonvention.

Mer läsning

Annons