Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor skillnad mellan nior för behörighet till gymnasiet

På Nivrenaskolan är det 26,3 procent av eleverna i årskurs nio som inte har tillräcklig behörighet för att komma in på gymnasiet. Bästa resultatet har Bergsåkers skola där det bara är 2,6 procent av niorna som inte klarar kraven.

Annons
Nivrenaskolans rektor är bekymrad och tycker att trenden är oroväckande. Men han är inte överraskad eftersom man följt eleverna i tre, fyra år. Nu gäller det att få till stånd en ändring. Eleverna som saknar kompetensen håller dock på att arbeta för att jobba in den.
Statistiken avser nästan 50 elever. Men det kommer att reduceras i positiv bemärkelse eftersom många av eleverna har gjort en särskild prövning och kommer att bli behöriga, säger Kjell Andersson, Nivrenaskolans rektor.
Skolan har också arbetat med ett åtgärdsprogram för de här eleverna och samarbetat med föräldrarna för att uppnå den bästa lösningen för varje enskild elev. Men det är ändå en stor andel som kanske måste söka sig till individuella programmet i höst för att höja sin kompetens innan studierna kan fortsätta.
På Nivrenaskolan kommer man att arbeta vidare med att analysera bakomliggande orsaker till varför så många inte klarat de nationella målen.
Men också hur vi bäst kan sätta in resurser. Ju tidigare eleven får stödet, desto bättre, säger Kjell Andersson.
Skolan med bästa resultatet är Bergsåker. Rektorn där, Björn Barkå, hävdar att det beror på den satsning som skolan gör på kärnämnena svenska, engelska och matte.
Vi har satsat medvetet för att eleverna ska komma in på den nationella linjerna. vi har gott om speciallärare och avsätter extra tid till elever i riskzonen under hela högstadiet, sedan blir det extra mycket stöd till dem under nian om det behövs.
Den prioriteringen har lett till att studiemotiverade elever placeras i större grupper med upp till 33 individer. Medan de som har det svårare bara är sju, åtta stycken i gruppen.
Det här har vi hållit på att bygga upp länge och jag tycker det har givit ett bra resultat, säger Björn Barkå.

SkolaEj behöriga, i procent
Bergsåker2,6
Bredsand20.6
Haga5,0
Höglunda18,3
Katrinelund18,9
Liden12,0
Ljustadalen22,1
Matfors10,9
Nacksta16,3
Nivrena26,3
Skönsberg25,0
Sköle15,4
Stöde14,3
Vibacke8,7

Mer läsning

Annons