Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor utredning om bostäder i Sundsvall

/
  • Stora årskullar som närmar sig pensionen vill ha hissar i flervåningshus. Sundsvalls kommun utreder nu detta och andra bostadsbehov i framtiden.

Lennart Jacobsson utreder framtidens bostäder i Sundsvall.
Han ska se till att även "svaga grupper" får någonstans att bo.
Och att pensionerade 40-talister får hiss i sina hus.

Annons
Det handlar om "riktlinjer för bostadsförsörjning i Sundsvall". Ett dokument som Sundsvalls kommun borde ha skrivit ihop för länge sedan.
Redan år 2000 kom nämligen lagen som säger att landets kommuner ska ha dessa riktlinjer och ta ett ansvar för alla invånares behov när det gäller bostäder.
Först i mars detta år beslutade politikerna i Sundsvall att sätta fart på arbetet.
Uppdraget gick till en konsult, Lennart Jacobsson.
Han samarbetar med socialtjänsten och stadsbyggnadskontoret och rapporterar till Helen Lundahl, utredare på kommunstyrelsekontoret.
Vi har en bred ansats och tittar på allt boende i dag och behovet framöver, säger Jacobsson.
Det handlar om vanligt boende, men också om bostäder för så kallade "svaga grupper".
Enligt Helen Lundahl kommer gruppen att träffa representanter för Mitthem, kommunens bostadsbolag. Som ST berättat tar Mitthem emot allt färre hyresgäster med sociala problem. Nu ska utredarna peka ut var dessa medborgare ska ta vägen i framtiden. En del i arbetet kan bli att ändra Mitthems attityd.
Vi kommer att använda oss av kommunens ägardirektiv för Mitthem, säger Helen Lundahl.
Utredningen kommer också att titta på specialbehov i framtiden när det gäller bostäder. Ett exempel är kraven på hiss i alla flerbostadshus. Trycket att bygga hissar blir allt större när de stora årskullarna från 1940-talet åldras, tror Helen Lundahl.
Utredarna ska koppla sitt arbete till den översiktsplan som kommunen antog tidigare i år. En plan som pekar ut var i geografin bostäder kan byggas.
Enligt en tidigare lag som upphörde på 90-talet var kommunerna tvunga att planera för bostäder till alla.
När det kravet försvann kunde kommuner som var mindre aktiva vältra över sina bostadsproblem på andra kommuner. Därför kom den nya lagen, säger Helen Lundahl.

Mer läsning

Annons