Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora beslut på gång om

Bävan är stor inför dagens möte i kultur- och fritidsnämnden. Beslut om neddragningar väntar.
- Jag har bett politikerna att fatta ett beslut. För vi har en personalgrupp som mår jättetjyvens, säger förvaltningschefen Christin Strömberg.

Annons
Nämnden har fortfarande drygt fem miljoner kronor att klara av i form av besparingar. Idag fattas beslut i följande ärenden:
1. Indragning av 1,5 miljoner kronor på mellanchefer. Förslag finns att ta bort en avdelningschef på ungdomsavdelningen, att slå ihop kulturavdelningen med Sundsvalls museum och att ta bort en 1,5 administrativ tjänst på idrotts- och fritidsavdelningen.
Vi inser förstås att det här påverkar verksamheten. Det är inte så att man kan ta bort människor utan att det märks, säger Margareta Johansson (s) ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Ändringen vid kulturavdelningen och museet har tjänstemännen dömt ut som helt ogörliga.
Det ärendet har vi inte löst än utan det ska vi diskutera i morgon förmiddag (läs idag). Vi lämnar besked om det är en framkomlig väg vid mötet, säger Margareta Johansson.
2. Den andra besparingen gäller 1,3 milljoner kronor på biblioteken. Politikerna har lovat att behålla biblioteken, men trots det ligger kravet på nedskärning kvar på nämnden.
Det kommer inte något beslut om biblioteken på onsdag. Vi måste hitta en lösning hur vi ska göra med det här. Det får vi traggla med hela året, säger Margareta Johansson.
3. Ytterligare miljonbelopp ska skäras ner på idrotts- och fritidsavdelningen. Förhandlingar pågår och har avslutats med Selånger SK, Indals IF, Stöde IF och Kubens IF.
Kommunen vill att föreningarna ska ta över anläggningarna, och på så vis spara in pengar.
Det är mycket jobb eftersom vi måste hitta "vinna vinna koncept" där föreningen känner att de orkar med och där kommunen känner att det finns en styrka hos föreningen. Det är ingen idé att lämna över någonting till en förening som kör någonting i botten, säger Margareta Johansson.
Det är osäkert om alla besparingar genomförs i år. En tanke är att använda sparat eget kapital i nämnden, cirka 12 miljoner kronor, för att tillfälligt räta upp resultatet.

Fakta/Så sparar kulturnämnden
Kultur- och fritidsnämnden brottas i år med rekordstora besparingar. Nämnden ska minskar anslagen med 15,6 miljoner kronor, budgeten ligger totalt på 197 miljoner.
Redan har nämnden sparat in kraftigt på kultur- och fritidsföreningar och studieförbund. Dessutom har skidspår släckts ner och lämnats över till klubbar.
Tidigare var det tänkt att kommunkoncernen Stadsbacken skulle ta över ansvaret för Tonhallen och idrottsparken från kultur- och fritidsnämnden. Men så blev det inte.
Nu får nämnden kompensation för de besparingarna, drygt fem miljoner kronor, från kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons