Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora skillnader i matpris

/
  • ICA Kvantum i Nacksta hade de lägsta priserna på matkorgar för 14 dagar när länsstyrelsen i slutet av april gjorde en undersökning i fyra av länets sju kommuner.
  • Butikschefen vid ICA Kvantum i Nacksta Fredrik Lundmark är inte förvånad över att de leder prisligan. Bra läge och låga priser är medel för att locka kunder till butiken.
  • Eva Kjellner är en av de kunder som handlar hos ICA Kvantum. Hennes motiv är inte de billiga priserna utan att det är en stor fin välsorterad butik.

Matpriserna fortsätter att sjunka i vår region. — Det är en gynnsam utveckling för konsumenterna, säger Barbro Nyström från länsstyrelsen. Trots det kan en familj i Sundsvall tjäna nära 1 000 kronor i månaden på att välja rätt butik.

Annons
De lägsta priserna noterades hos ICA kvantum i Nacksta en av de största livsmedelsbutikerna i regionen.
Det är glädjande, säger Fredrik Lundmark butikschef.
Någon överraskningen var det dock inte. Hårdare konkurens och god kontroll över urtvecklingen hos övriga konkutenter är ett måste för att locka kunder.
Prisjämförelserna som omfattar 27 butiker i fyra av länets kommuner visar att en prismedveten familjen kan tjäna ända upp till 1 000 kronor i månaden på att köpa sina livsmedel i en större butik.
Undersökningen omfattar matkorgar för två typer av hushåll. Dels av en familj som består av två vuxna och två barn fem och sju år gamla. Samt ytterligare en korg för en ensamstående yngre man. Modellen utgår från en två veckors matsedel med vanlig näringsriktig mat, exklusive luncher.
I korgen fanns bland annat strö- och bitsocker, salt, bryggkaffe, blodpudding, falukorv, köttbullar, kassler fläskkotletter, nötfärs och kyckling. Där fanns även 16 olika grönsaker som tomater, vitkål och gurka. Med fanns också fem olika sorts frukter, mjukt och hårt bröd samt mjölk och matfett. Korgen innehöll även chips och godis.
När det gäller priserna är undersökningen entydig. Priserna är lägre både i ICA:s kvantum butiker och Willys och Coop stormarknader.
Skillnaden i 14-dagars korgen för de tio största butikerna är upp till dryga hundralappen men stiger snabbt till fyra och nästan 500 kronor på vanliga butiker och hos närlivshandlarna.
Vid den senaste undersökningen i Sundsvall var det endast tre butiker där den sammanlagde korgen understeg 1 700 kronor. Vid den senaste priskontrollen var det 7 butiker där korgen var billigare. I Timrå kostade den billigaste korgen över 1 700 men priserna hade ändå sjunkit sedan förra mätningen,
När samtliga 27 butiker i de fyra kommunerna jämfördes valdes 133 produkter 13 föll bort då de inte fanns i samtliga butikers sortiment.
Det bör observeras att bland de butiker som saknas i undersökning finns Lidl. Här är motiveringen från länsstyrelsen att deras sortiment är för begränsat för att de skulle få vara med.
Samtidigt är en deras förklaringarna till att priserna har sänkts att just att lågprisbutikerna etablerats i vår region. Det syns även när det gäller sammanställningen var konkurrensen är hårdast. Av de nio butikerna med lägsta priserna finns sju i Sundsvall. De andra två ligger i Härnösand.
Prisundersökningen av länsstyrelsen gjordes sista veckan i april i fyra av länets kommuner. Det är en uppföljningen av en liknande för två år sedan.

Mer läsning

Annons